Θησαυροί 5.000 ετών αποκαλύπτουν μυστικά για το παρελθόν της Σαντορίνης

0

Οι ανασκαφές στον οικισμό του Ακρωτηρίου αποκάλυψαν θεαματικά ευρήματα – 13 λάρνακες που χρονολογούνται μέχρι και 5.000 χρόνια πριν, γεμάτες με αντικείμενα κυκλαδικής κουλτούρας. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά τμήματα των τοιχογραφιών από την προϊστορική πόλη, που αποτελείται από χιλιάδες θραύσματα γύψου, ήρθε επίσης στην επιφάνεια. Οι ανασκαφές είχαν σταματήσει για λίγα χρόνια, αλλά η χορηγία της Kaspersky Lab επέτρεψε στους αρχαιολόγους να επεκτείνουν τα έργα τους και να γιορτάζουν σήμερα τα ευρήματά τους.

Οι αρχαιολόγοι του Ακρωτηρίου αποκάλυψαν μερικά από τα επιτεύγματα του έργου στον Eugene Kaspersky, ιδρυτή της Kaspersky Lab, κατά τη διάρκεια της τελευταίας του επίσκεψης στο Ακρωτήρι. Μετά από μια προσεκτική εξέταση του τμήματος του οικισμού γνωστού ως «Οικία των Θρανίων» είχαν ανακαλύψει 13 πήλινες λάρνακες κάτω από τα συντρίμμια που κάλυπταν το πάτωμα ενός από τα κτήρια. Οι λάρνακες αποκαλύφθηκαν θριαμβευτικά και τώρα θα εξεταστούν διεξοδικά από τους ερευνητές. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα ήταν ένα παλιό γυναικείο ειδώλιο, κρυμμένο μέσα σε μία μικρή λάρνακα που χρονολογείται 5.000 χρόνια πριν. Η φιγούρα έχει επιστημονικό ενδιαφέρον, καθώς η εμφάνισή της αντικατοπτρίζει μια μετάβαση από τις πρώτες περιόδους του κυκλαδικού πολιτισμού και μπορεί να αποτελέσει ένδειξη για πολλά μυστήρια της περιοχής του Ακρωτηρίου.

Ένα άλλο σημαντικό επίτευγμα ήταν η αποκάλυψη μιας από τις πιο εντυπωσιακές συνθέσεις τοιχογραφιών από την προϊστορική πόλη: συμπεριλαμβανομένων των τοιχογραφιών στον τοίχο του μεγαλύτερου κτηρίου της πόλης. Αυτές οι τοιχογραφίες διακοσμούσαν κάποτε τους τοίχους που πλαισιώνουν όλες τις πτυχώσεις της σκάλας και τα σκαλοπάτια και εκτιμάται ότι καλύπτουν συνολική επιφάνεια περίπου 90m². Οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης των τοιχογραφιών θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια.

Μαθαίνουμε από το παρελθόν για να κατανοήσουμε το μέλλον: η διατήρηση τόσο της πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και των αρχαίων επιτευγμάτων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της προετοιμασίας για τη μελλοντική μας εξέλιξη.

Πριν από τρία χρόνια, μετά την ιδιωτική επίσκεψη του Eugene Kaspersky στο Ακρωτήρι, η Kaspersky Lab ξεκίνησε τη συνεργασία της με Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία για να στηρίξει την ανασκαφή του οικισμού του Ακρωτηρίου στο Αιγαίο. Ενώ η εξερεύνηση του ιστορικού κυκλαδικού αρχαιολογικού χώρου απέχει πολύ από το να ολοκληρωθεί, πρόσφατα ευρήματα αποδεικνύουν ήδη ότι το Ακρωτήρι μπορεί να έχει πολλά να προσφέρει στους μελετητές της αρχαίας Ελλάδας. Τα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν περιλαμβάνουν ένα γυναικείο ειδώλιο, μία από τις πιο φυσικές μορφές της πρώιμης κυκλαδικής γλυπτικής που χρονολογείται γύρω στο 3.000 π.Χ., και ένα χάλκινο ειδώλιο αίγαγρου.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τα ευρήματα αυτά αναμφισβήτητα σχετίζονται με τις αντιλήψεις και τις δοξασίες της Θηραϊκής κοινωνίας και προκαλούν ερεθίσματα για νέα ερμηνευτική ώθηση σε ουσιώδη ερωτήματα για την ιδεολογία και πιθανώς τη θρησκεία της κοινωνίας του προϊστορικού Αιγαίου

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε τόσο μεγάλη πρόοδο που χρηματοδοτείται από την Kaspersky Lab, αλλά τα τρέχοντα έργα της ομάδας είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι των επιστημονικών πρωτοβουλιών στο Ακρωτήρι. Τα μελλοντικά μας σχέδια περιλαμβάνουν την επέκταση του εργαστηρίου για τη συντήρηση των τοιχογραφιών και τη συνέχιση του έργου μας για τη διατήρηση των κτηρίων, για να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή προστασία των ερειπίων για όσους ενδιαφέρονται για τον ελληνικό πολιτισμό. Στοχεύουμε να καταστήσουμε πολύ εύκολο για τους επισκέπτες να κατανοήσουν την πολιτιστική σημασία του χώρου του Ακρωτηρίου», δήλωσε ο καθηγητής Χρήστος Ντούμας, Διευθυντής Ανασκαφών στον Προϊστορικό Οικισμό Ακρωτηρίου Θήρας.

Για τη συνεισφορά του στον πολιτισμό και την ιστορία του νησιού, ο Eugene Kaspersky ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Σαντορίνης, από τον Δήμαρχο Θήρας, Αναστάσιο-Νικόλαο Ζώρζο.

Οι πρωτοβουλίες της Kaspersky Lab δεν περιορίζονται στην εξερεύνηση του παρελθόντος – η εταιρεία παρουσιάζει επίσης τις ανακαλύψεις της στις νεότερες γενιές. Εν τω μεταξύ, οι ερευνητές εργάζονται για την ψηφιοποίηση πληροφοριών για το Ακρωτήρι και τη βελτίωση της οπτικής παρουσίασης του χώρου.

Share.

Comments are closed.