Τουλάχιστον μία στις 2 υφιστάμενες ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα αναβάθμισαν τις παροχές και υπηρεσίες τους μέσω της πλήρωσης των απαραίτητων υποχρεωτικών προδιαγραφών (τεχνικές-λειτουργικές) ή/και βαθμολογούμενων κριτήριων για να παραμείνουν στην κατηγορία τους, σύμφωνα με έρευνα του οργανισμού πιστοποίησης καταλυμάτων TUV Austria Hellas.
Την έρευνα, με τίτλο «2 ΕΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ» εκπόνησε η Tεχνική Επιτροπή Τουριστικών Καταλυμάτων της TÜV AUSTRIA HELLAS, με στόχο την αποτύπωση του υφιστάμενου πλαισίου για την κατάταξη των τουριστικών καταλυμάτων σε κατηγορίες αστέρων και κλειδιών.
Από την έρευνα προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα:
-Από τα υφιστάμενα τουριστικά καταλύματα, μόλις το 8% των ξενοδοχειακών μονάδων επιθυμεί αναβάθμιση κατηγορίας αστέρων, 89% επιθυμεί παραμονή στην κατηγορία, ενώ 3% επιθυμεί κατάταξη σε κατώτερη κατηγορία από αυτή που περιγράφεται στο εν ισχύ Ειδικό Σήμα Λειτουργίας του.
-το 48% των ξενοδοχειακών μονάδων δεν πληρούν το σύνολο των υποχρεωτικών τεχνικών ή/και λειτουργικών προδιαγραφών που απαιτούνται για την κατηγορία αστέρων, όπως περιγράφεται στον εν ισχύ Ειδικό Σήμα Λειτουργίας.
-Το 74% των ξενοδοχειακών μονάδων δεν συγκεντρώνει τον απαιτούμενο αριθμό μορίων για παραμονή στην κατηγορία αστέρων, όπως περιγράφεται στον εν ισχύ Ειδικό Σήμα Λειτουργίας. Στο διάγραμμα που ακολουθεί περιγράφεται ο αριθμός μορίων που υπολείπεται για την παραμονή των μονάδων στην κατηγορία τους (ανεξαρτήτως κατηγορίας αστέρων).
-Μία στις τέσσερις υφιστάμενες ξενοδοχειακές μονάδες συγκεντρώνει τον απαιτούμενο αριθμό μορίων για παραμονή στην κατηγορία αστέρων, όπως περιγράφεται στον εν ισχύ Ειδικό Σήμα Λειτουργίας.
-Η κατηγορία στην οποία διαπιστώθηκε η μεγαλύτερη αδυναμία τεκμηρίωσης πλήρωσης των κριτηρίων ανά κατηγορία αυτών, για παραμονή ή αναβάθμιση κατηγορίας, είναι η 3-4. ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΔΩΜΑΤΙΩΝ/ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ, ήτοι διαπιστώθηκαν ελλείψεις στον εξοπλισμό εντός των δωματίων σε ποσοστό 31%.
-Μία στις τρεις υφιστάμενες ξενοδοχειακές μονάδες, συγκέντρωσε τον απαραίτητο αριθμό μορίων για παραμονή στην κατηγορία τους, εφαρμόζοντας συστήματα διαχείρισης ποιότητας, ασφάλειας τροφίμων και περιβαλλοντικής διαχείρισης ή/και εφαρμόζοντας το πρόγραμμα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ» ή αποκτώντας άλλα ειδικά σήματα ελληνικής/τοπικής κουζίνας.
-Κατά 24% εξασφαλίστηκε η υγιεινή στους χώρους των ξενοδοχειακών μονάδων όπου πραγματοποιήθηκαν διαδικασίες απεντόμωσης-μυοκτονίας από αδειοδοτημένα συνεργεία και εξασφαλίστηκε η τήρηση των ελάχιστων υποχρεώσεων ανά κατηγορία, αναφορικά με την καθαριότητα των δωματίων και κοινόχρηστων χώρων καθώς και την αλλαγή ιματισμού.
-Σε ποσοστό άνω του 26% εξασφαλίστηκε η ορθή πληροφόρηση του επισκέπτη σχετικά με τις παροχές και υπηρεσίες που δύναται να απολαύσει εντός των ξενοδοχειακών μονάδων (είτε μέσω του ιστότοπου είτε μέσω του οδηγού υπηρεσιών εντός των καταλυμάτων)
-Σε ποσοστό άνω του 30%, εφαρμοστήκαν/εγκαταστάθηκαν από τις ξενοδοχειακές μονάδες σύγχρονα πληροφοριακά μέσα (τηλεοράσεις νέας τεχνολογίας, TV/mobile applications, κοινόχρηστοι Υ/Η και Business Centers, δυνατότητα παροχής laptops/tablets)
-Σε ποσοστό άνω του 24% βελτιώθηκε η κατάρτιση του προσωπικού των καταλυμάτων καθώς και προήχθησαν θέματα που άπτονται της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και ενημέρωσης, τόσο του προσωπικού όσο και των επισκεπτών.
Ως εκ τούτου, επισημαίνει η έρευνα, η έως σήμερα ορθή εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για την κατάταξη των τουριστικών καταλυμάτων έχει συνεισφέρει εμπράκτως στην αναβάθμιση, ανάπτυξη και προβολή του τουριστικού προϊόντος της χώρας, βελτιώνοντας αλλά και αναδεικνύοντας υπηρεσίες και παροχές.
To άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο Tornos News.