Οι 6 κυρίαρχες τεχνολογικές τάσεις που αλλάζουν το ξενοδοχείο

0

Ποιες είναι οι κυρίαρχες τεχνολογικές τάσεις που αλλάζουν το ξενοδοχείο και έχουν άμεση επίπτωση στα αποτελέσματά του; Τι ζητούν περισσότερο οι πελάτες; Ποιες είναι οι απαιτήσεις τους; Πως ανταποκρίνονται οι ξενοδόχοι; Τι έκαναν το 2016 και τι προτεραιότητες έχουν για το 2017; Ας τα δούμε αναλυτικά:

Mobile: το next big thing

Η άποψη ότι υπάρχουν offline και online πελάτες ανήκει πλέον στο παρελθόν. Το mobile έχει δημιουργήσει μία μόνιμη αίσθηση αμεσότητας.

Αλλάζει για πάντα τον τρόπο που οι πελάτες αλληλεπιδρούν με τους ξενοδόχους και -κυρίως- τον τρόπο που περιμένουν να αλληλεπιδρούν μαζί τους οι ξενοδόχοι.

Από τις κρατήσεις μέχρι το check-in και την πρόσβαση στα δωμάτια, το mobile ήταν η κυρίαρχη τάση στην Αγγλία το 2016 και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί και το 2017.

Mobile εφαρμογές αναμένονται να είναι διαθέσιμες για το 84% των ξενοδοχείων μέσα στους επόμενους 18 μήνες.

Στο ίδιο διάστημα, το 1/4 των ξενοδοχείων σχεδιάζουν τη χρήση mobile κλειδιών. Εκτός από την απλότητα χρήσης για τους πελάτες, η πρόσβαση στα δωμάτια με smartphone είναι και οικονομικά πιο συμφέρουσα. Οι ειδικοί μάλιστα εκτιμούν ότι οι εφαρμογή του mobile θα αυξηθεί εκθετικά με την εξέλιξη της τεχνολογίας ΙοΤ.

Τα data κάνουν καλό στα έσοδα

Ανέκαθεν τα ξενοδοχεία συγκέντρωναν δεδομένα που δεν εκμεταλλεύονταν επαρκώς γεγονός που δεν τους επέτρεπε να κάνουν στοχευμένες καμπάνιες προσέλκυσης των πελατών.

Αν ο πελάτης δε βρει αυτό που θέλει σε ένα ξενοδοχείο, και αυτό δε χρησιμοποιήσει σωστά τα δεδομένα του πελάτη για να τον εξυπηρετήσει, τότε θα πάει στον επόμενο ανταγωνιστή. Το ίδιο θα συμβεί αν το ανταγωνιστής έχει μία καλύτερα σχεδιασμένη καμπάνια που βασίζεται στην καλύτερη δυνατή χρήση των data.

Το 80% όλων των δεδομένων σήμερα, ήδη περιέχουν πληροφορίες τοποθεσίας, ενώ το 30% των ξενοδοχείων σχεδιάζουν τη διάθεση τεχνολογιών τοποθεσίας μέσα στο 2016.

Η χρήση mobile δεδομένων, μαζί με πληροφορίες κρατήσεων, βοηθάει στις διαδικασίες άφιξης και αποχώρησης βελτιώνοντας σημαντικά την ταχύτητα. Παράλληλα, αυτό βοηθάει επίσης στην καλύτερη αναφορά διαθεσιμότητας για τα δωμάτια.

Δωμάτια: εμπλουτισμός με τεχνολογία

Ενώ κάποτε αρκούσε μία επίπεδη τηλεόραση με on-demand περιεχόμενο, τώρα τα δωμάτια αποτελούν μία πρόκληση για την τεχνολογία στα ξενοδοχεία.

Για το 56% των ξενοδοχείων, οι τεχνολογικές αναβαθμίσεις στα δωμάτια θα αποτελέσουν προτεραιότητα φέτος.

Η μεγαλύτερη δραστηριότητα θα είναι η αύξηση της ταχύτητας πρόσβασης στο Internet, ώστε να υποστηρίζονται καλύτερα τόσο το περιεχόμενο, όσο και οι συσκευές των πελατών.

Το 36% των ξενοδοχείων έχουν προγραμματίσει την ανάθεση επαρκών πόρων γι’αυτό το σκοπό, μέσα στο 2016. Οι ξενοδόχοι επίσης επενδύουν σε πλατφόρμες που ανεβάζουν την εμπειρία χρήσης και έρχονται πιο κοντά στο περιβάλλον που έχουν οι πελάτες στο σπίτι τους.

Αυτό σημαίνει μεγαλύτερες και καλύτερες τηλεοράσεις, που συνδέονται εύκολα με τις mobile συσκευές των πελατών και προσφέρουν βελτιωμένη εμπειρία θέασης.

Εκτιμάται ότι στην Αγγλία 1 στα 4 ξενοδοχεία θα αναβαθμίσουν τις επίπεδες τηλεοράσεις τους και θα εμπλουτίσουν το HD περιεχόμενο.

Δίκτυα σχεδιασμένα για το μέλλον

Το πρώτο πράγμα που θέλουν οι πελάτες σε ένα ξενοδοχείο είναι να δουλεύει το WiFi.

Οι ξενοδόχοι επεκτείνουν την κάλυψη και αναβαθμίζουν τα δίκτυα τους, με την αύξηση του bandwidth να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για το 45% των ξενοδοχείων το 2016.

Αντί να βάζουν νέα καλώδια κάθε πέντε χρόνια, μπορούν να εκμεταλλευτούν την υψηλή χωρητικότητα των οπτικών ινών, οι οποίες εγκαθίστανται μία μόνο φορά.

Έτσι κερδίζουν τεράστια αύξηση στη χωρητικότητα και την έκταση, αφού αντίθετα από τον χαλκό, το bandwidth είναι απεριόριστο και δε φθίνει με την απόσταση.

Ένα μόνο καλώδιο οπτικής ίνας μπορεί να αντικαταστήσει τις διάφορες καλωδιώσεις για το WiFi και την κινητή τηλεφωνία, τον έλεγχο του κτιρίου και τα δίκτυα 3-play.

Με αυτό τον τρόπο απελευθερώνεται χώρος και αυξάνεται η απόδοση, ενώ σε κάθε περίπτωση επιτρέπεται και η παράλληλη εφεδρική σύνδεση. Απαραίτητη προϋπόθεση: να προσφέρει ανάλογες υπηρεσίες ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος! Στην αντίθετη περίπτωση και μέχρι να φτάσει ο ψηφιακός πολιτισμός της οπτικής ίνας στις εγκαταστάσεις, υπάρχουν ασύρματες λύσεις αλλά και εναλλακτικές προσεγγίσεις που αθροίζουν το bandwidth που προσφέρεται από τους διάφορους παρόχους.

Ασφάλεια: αποκτά διευρυμένο ρόλο

Καθώς οι hackers γίνονται πιο ικανοί, και αυξάνονται οι επιθέσεις από ransomware, η αντιμετώπιση της ασφάλειας από τον κόσμο έχει αλλάξει εντελώς, με τις χρηματοδοτήσεις σε αυτό τον τομέα να μεγαλώνουν σημαντικά.

Η ασφάλεια ελκύει επενδύσεις, ειδικά με δεδομένο ότι οι πληρωμές γίνονται όλο και περισσότερο μέσω mobile συστημάτων, ανεξαρτητοποιημένων από τις τράπεζες.

Συγκεκριμένα, το 12% του συνολικού προϋπολογισμού πληροφορικής των ξενοδοχείων στην Αγγλία εκτιμάται ότι θα διατεθεί για την ασφάλεια, έχοντας δεχτεί αύξηση κατά 25% από το 2015.

Η ιδιωτικότητα των πελατών αποτελεί μία πρόκληση με μεγάλο βαθμό πολυπλοκότητας χάρη στη χρήση mobile συσκευών και social media.

To ίδιο ισχύει και για τις εγκαταστάσεις, τα κυκλώματα CCTV και τον έλεγχο πρόσβασης, προκειμένου να διασφαλίζεται η ιδιωτικότητα και η άνεση των πελατών.

Εξοικονόμηση ενέργειας: οικονομία και οικολογία

Το 20% των ξενοδόχων εστίασαν φέτος στη διαχείριση ενέργειας.

Και όχι άδικα αφού για τα περισσότερα ξενοδοχεία, η ενέργεια είναι ένα από τα 3 μεγαλύτερα κόστη.

Οι έξυπνες τεχνολογίες βοηθούν τα ξενοδοχεία να παρακολουθούν και να καταγράφουν την κατανάλωση ενέργειας, συνδέοντάς την συχνά με την παρουσία του πελάτη στο δωμάτιο.

Η εξοικονόμηση δεν αφορά μόλο το ηλεκτρικό ρεύμα. Συχνά αφορά το νερό, άλλες μορφές ενέργειας αλλά και πολλούς τομείς που συχνά επιβαρύνουν χωρίς λόγο το λειτουργικό κόστος.

Ενδεικτικά, το ξενοδοχείο Interel χρησιμοποιεί ένα σύστημα διαχείρισης ύδρευσης, βασισμένο σε τεχνολογία TCP/IP!

Στην πράξη δίνει στους πελάτες άμεσο έλεγχο για τη ροή και τη θερμοκρασία του νερού. Εκτός αυτού βασίζεται στο IoT και στα Big Data για τη λειτουργία του, δημιουργώντας παράλληλα στατιστικά χρήσης και κατανάλωσης. Η δυνατότητα προγραμματισμού για τον έλεγχο του νερού, περιλαμβάνει ένα «οικολογικό» mode που ενεργοποιεί αυτόματα τις κατάλληλες ρυθμίσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

 

Όλα τα παραπάνω -αλλά και πολλά ακόμη- μπορείτε να δείτε στην πράξη, να μιλήσετε με τους ειδικούς, και να παρακολουθήσετε εξειδικευμένα workshops, στο συνέδριο Hotel Tech (www.hoteltech.gr), όπου θα παρουσιαστούν σε πλήρη λειτουργία. Δηλώστε δωρεάν συμμετοχή κάνοντας κλικ εδώ.

Share.

Comments are closed.