Το 17% των Ευρωπαίων χρησιμοποιεί online υπηρεσίες διαμονής

0

Δημοφιλείς γίνονται και στην Ευρώπη, οι online υπηρεσίες διαμονής, που ανήκουν στη λεγόμενη “οικονομία διαμοιρασμού” Συγκεκριμένα, το 2017 περίπου ένας στους έξι πολίτες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιμοποίησε ιστοσελίδες τύπου Airbnb. Στο μεταξύ, η οργάνωση των μεταφορικών υπηρεσιών μέσω του Διαδικτύου δείχνει να είναι λιγότερο συνηθισμένη, καθώς αντίστοιχες ιστοσελίδες και εφαρμογές για την κράτηση υπηρεσιών μεταφοράς μέσω ιδιωτών κάνει μόλις το 8% των καταναλωτών στην Ε.Ε. Τα παραπάνω στοιχεία δημοσιοποίησε χθες η επίσημη στατιστική Αρχής της Ε.Ε. για το 12μηνο του 2017.

Από τα ευρήματα της έκθεσης της Eurostat, προκύπτει ότι φέτος το 17% των πολιτών εντός Ε.Ε. έκανε κράτηση υπηρεσιών διαμονής (δωμάτιο, διαμέρισμα, σπίτι, εξοχικό κτλ.) μέσω ιστοσελίδων ή εφαρμογών από άλλον ιδιώτη. Οι υπηρεσίες μεταφορών είχαν μικρότερο μερίδιο και όπως και η διαμονή, πραγματοποιήθηκαν μέσω εξειδικευμένων ιστοσελίδων και εφαρμογών στην οικονομία διαμοιρασμού. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι, ενώ η κράτηση διαμονής από ιδιώτες ήταν περισσότερο συχνή στις ηλικίες 25-54 (22%), οι υπηρεσίες μεταφορών ήταν δημοφιλείς στις νεότερες ηλικίες (το 14% ήταν ηλικίας 16-24).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η χρήση αντίστοιχων ιστοσελίδων είναι πιο δημοφιλής στη Μεγάλη Βρετανία και το Λουξεμβούργο: ένας στους τρεις (ποσοστό 34%) πολίτες, ηλικίας 16-74 ετών, έκανε χρήση αντίστοιχων ιστοσελίδων για την κράτη διαμονής στη Μεγάλη Βρετανία το 2017. Στο Λουξεμβούργο η αναλογία ήταν ένας στους πέντε πολίτες (ποσοστό 22%), ενώ ακολουθούν η Ιρλανδία (21%) και έπονται Μάλτα και Ολλανδία (με 20% κάθε χώρα). Στον αντίποδα, τη μικρότερη χρήση ιστοσελίδων που παρέχουν υπηρεσίες διαμονής από ιδιώτες, έκαναν το 2017 οι πολίτες στην Τσεχία (1%), την Κύπρο (4%), την Πορτογαλία και τη Ρουμανία (6% έκαστη) και στην Κροατία (7%).

Αναφορικά με τις υπηρεσίες μεταφοράς, που παρέχονται μέσω της οικονομίας του διαμοιρασμού, η Eurostat διαπιστώνει ότι τη μεγαλύτερη χρήση κάνουν οι κάτοικοι της Μεγάλης Βρετανίας (27%), της Εσθονίας (20%) και της Ιρλανδίας (17%). Αντίθετα, η μικρότερη χρήση γίνεται στην Κύπρο (1%), την Τσεχία, την Αυστρία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία (2%).

Πηγή : ΣΕΠΕ

Share.

Comments are closed.