Εγκύκλιος με οδηγίες για τις πληρωμές με κάρτα μέσω POS

0

Ερμηνευτική εγκύκλιο με οδηγίες εφαρμογής της ΚΥΑ για την υποχρέωση αποδοχής πληρωμών με κάρτα στις επιχειρήσεις, εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Στην εγκύκλιο αποσαφηνίζονται, μεταξύ άλλων, ότι:

–       Από την υποχρέωση απόκτησης τερματικού POS εξαιρούνται οι δικαιούχοι πληρωμής που πωλούν αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες αποκλειστικά σε άλλες επιχειρήσεις (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) στο πλαίσιο της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

–       Οι δικαιούχοι πληρωμής οφείλουν να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα, τα οποία έχουν εκδοθεί από τετραμερές σύστημα πληρωμής (VISA, MASTER CARD, MAESTRO, UNION PAY) και να συμβάλλονται υποχρεωτικά με νομίμως αδειοδοτημένους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών.

–       Ως τερματικό αποδοχής καρτών πληρωμών και μέσων πληρωμής με κάρτα προς εκπλήρωση της οριζόμενης υποχρέωσης νοούνται όλες οι διαθέσιμες συσκευές (πχ. ασύρματο και ενσύρματο τερματικό POS, mobile POS), μέθοδοι και εφαρμογές (πχ. Virtual POS) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποδοχή καρτών, τόσο με φυσική παρουσία κάρτας, όσο και χωρίς φυσική παρουσία κάρτας (πωλήσεις εξ’ αποστάσεως).

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι ως αρμόδιες αρχές για τη διενέργεια των ελέγχων, την επιβολή των προστίμων και τη βεβαίωση των ανωτέρω παραβάσεων έχουν οριστεί η Διεύθυνση Θεσμικών Ρυθμίσεων και Εποπτείας Αγοράς Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας με το ύψος του διοικητικού προστίμου επιβολής να ανέρχεται στα 1.500 ευρώ.

Τέλος, επισημαίνεται ότι απαλλάσσονται της επιβολής προστίμου κατά τη διενέργεια ελέγχου όσοι υπόχρεοι: α) δύνανται να αποδείξουν την αντικειμενική αδυναμία απόκτησης τερματικού αποδοχής καρτών επιδεικνύοντας στα ελεγκτικά όργανα την έγγραφη απόρριψη του αιτήματος χορήγησης από αδειοδοτημένο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών, και β) δεν έχουν παραλάβει τερματικό αποδοχής μέσων πληρωμών με κάρτα μετά την παρέλευση της προθεσμίας παρότι έχουν υποβάλει έγκαιρα αίτηση σε πιστωτικό ίδρυμα.

To άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο Tornos News.

Share.

Comments are closed.