FairBnB: νέα πλατφόρμα για βιώσιμη ανάπτυξη στην τουριστική μίσθωση κατοικίας

0

Όχημα για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στις γειτονιές, με σεβασμό στους κατοίκους και στο περιβάλλον, φιλοδοξεί να αποτελέσει ως εναλλακτική της Airbnb η νέα πλατφόρμα Fairbnb, η οποία συστήνεται στην παγκόσμια αγορά της τουριστικής μίσθωσης κατοικιών ως η απάντηση μιας κοινότητας ακτιβιστών στις αρνητικές επιδράσεις του ανεξέλεγκτου τουρισμού στις γειτονιές.

Η fairbnb θα ανήκει αποκλειστικά σε αυτούς που τη χρησιμοποιούν, μεγάλο μέρος των συναλλαγών της θα επιστρέφει πίσω στην τοπική κοινωνία σε συνεργασία με Δήμους και τοπικούς φορείς και υπόσχεται να κάνει τη διαδικασία ενοικίασης «πιο δίκαιη, βιώσιμη και ανταποδοτική για το σύνολο της κοινότητας».

Ιδιοκτήτες και διαχειριστές της θα είναι από κοινού οι χρήστες και οι γείτονες, οι οποίοι θα αποφασίζουν συλλογικά για το πώς θα επανεπενδύουν μέρος των κερδών σε τοπικά projects που θα βοηθούν στο να αμβλύνουν τις αρνητικές επιπτώσεις του τουρισμού.

Οι γείτονες θα συνεργάζονται επίσης με τους οικοδεσπότες και τους φιλοξενούμενους για να διασφαλίσουν μία αυθεντική εμπειρία για τους επισκέπτες.

Στη διεθνή κοινότητα συνεργατών, που αποτελείται από ακτιβιστές, προγραμματιστές, ερευνητές και σχεδιαστές, είναι και οι Ελληνικές Sociality- Κοοπερατίβα Ψηφιακής Επικοινωνίας, Place Identity Clusters και CPD -Creating Spaces ΚοινΣΕπ. Επί του παρόντος, το δίκτυο συνεργατών έχει επεκταθεί στο Άμστερνταμ, τη Βενετία, τη Νέα Υόρκη, τη Βαρκελώνη και το Μεξικό.

Η πλατφόρμα θα λειτουργεί στη βάση 4 χαρακτηριστικών:

-Συλλογική Ιδιοκτησία: δεν ανήκει σε επενδυτές αλλά σε όσους την χρησιμοποιούν και επηρεάζονται από την χρήση της: οικοδεσπότες, επισκέπτες, ιδιοκτήτες τοπικών επιχείρησεων, γειτόνων. Το FairBnB θα διατηρεί τα κέρδη στις κοινότητες και θα διασφαλίζει ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται για το καλό των γειτονιών και όχι για την εκμετάλλευση τους.

-Δημοκρατική Διοίκηση: Η συνεργασία και η συναίνεση είναι στη καρδιά του μοντέλου της. Το FairBnB θα παρέχει ένα χώρο όπου τα μέλη της κοινότητας θα μπορούν να βρίσκονται και να αποφασίζουν συλλογικά για το πώς η πλατφόρμα θα τρέξει στην γειτονιά τους. Θα συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές για τη προώθηση κανονισμών που θα ενισχύουν τον βιώσιμο τουρισμό.

-Κοινωνική Βιωσιμότητα: Τα κέρδη θα επανεπενδύονται σε κοινωνικά projects που αντιτάσσονται στις αρνητικές συνέπειες του τουρισμού. Οι κάτοικοι θα ψηφίζουν για να ενισχύουν τα projects που θέλουν να δουν στις γειτονιές τους: συνεργατικά εγχειρήματα τροφής, παιδικές χαρές, οικολογικά projects και κοινοτικές καφετέριες.

-Διαφάνεια και Λογοδοσία: Το FairBnB είναι αφοσιωμένο στα ανοιχτά δεδομένα (open data) και τη συμμόρφωση με τους τοπικούς κανονισμούς, τα οποία θα ισορροπήσουν με την προσωπικά δεδομένα και τις ανάγκες ασφάλειας των μελών της πλατφόρμας.

«Θέλουμε να προσφέρουμε μία εναλλακτική με κέντρο την κοινότητα που θα δίνει προτεραιότητα στους ανθρώπους πάνω από τα κέρδη και θα διευκολύνει αυθεντικές, βιώσιμες και οικείες εμπειρίες ταξιδιού», επισημαίνει η fairbnb. «Προσκαλούμε όλους τους ταξιδιώτες και τους πολίτες να συν-δημιουργήσουμε μία κοινοτική πλατφόρμα που να προωθεί το ταξίδι που είναι εξαιρετικό…. και ηθικό», τονίζει.

To άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο Tornos News.

Share.

Comments are closed.