Τουρκία: σκέψεις για αποκλεισμό των TripAdvisor και Trivago

0

Mετά το κλείσιμο της Booking.com στην Τουρκία με την αιτιολογία του αθέμιτου ανταγωνισμού, τώρα προβάλλει η πιθανότητα να απαγορευθούν, με την ίδια επιχειρηματολογία, και άλλες ταξιδιωτικές πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, με την TripAdvisor.com και την Trivago.com να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Όπως υποστηρίζει η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Τουρκίας, TURSAB, η οποία πρόσφατα προσέφυγε κατά της Booking.com σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης και πέτυχε το «κλείδωμα» των υπηρεσιών της πλατφόρμας στη χώρα για ξενοδοχεία του εσωτερικού, πρόθεσή της είναι να κινηθεί νομικά εναντίον και άλλων πλατφόρμων, με την ίδια αιτιολογία.

Σύμφωνα με την Ένωση, η TripAdvisor.com (ΗΠΑ) και η Trivago.com (Γερμανία) δεν συμμορφώνονται με τις συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, πιέζοντας τα ξενοδοχεία να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές από τις αντίστοιχες που ισχύουν στις απευθείας κρατήσεις από τις σελίδες τους στο διαδίκτυο.

Όπως εκτιμά η TURSAB, η δικαστική απόφαση κατά της Booking.com αποτελεί δεδικασμένο και στο εξής το περιεχόμενό της μπορεί να εφαρμοσθεί και σε άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες κρατήσεων.

Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της TURSAB, Gyurdzhyun Çetin, πριν την προσφυγή της TURSAB στη Δικαιοσύνη, η Ένωση είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα την Booking.com για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού.

Κατ’ αρχήν, όπως είπε, μια εταιρία που προσφέρει online ξενοδοχειακές κρατήσεις στην Τουρκία θα πρέπει να είναι μέλος της TURSAB και να προσφέρει εγγυήσεις της φερεγγυότητάς της, ενώ οφείλει να καταβάλλει φόρους για τις επιχειρήσεις της στην Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, δεν συμφωνούν όλοι οι τουριστικοί φορείς της Τουρκίας με την άποψη της TURSAB, καθώς, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η απαγόρευση της Booking.com βαίνει προς όφελος των μεγάλων αλυσίδων ξενοδοχείων, ενώ τα μικρά ξενοδοχεία και διαμερίσματα μπορεί να χάσουν έως και το 50% των επισκεπτών τους.

Επιπλέον, μερίδα ειδικών πιστεύουν ότι οι εξελίξεις δεν θα ευνοήσουν την τουριστική φήμη της χώρας, η οποία ήδη έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα.

To άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο Tornos News.

Share.

Comments are closed.