Η… εικονική είναι η νέα πραγματικότητα στα ταξίδια

0

Τα βίντεο 360 μοιρών μπορούν να τοποθετούν εικονικά τον δυνητικό επισκέπτη στο σημείο όπου σκέφτεται να ταξιδέψει

Oι διαδραστικές εμπειρίες στην τουριστική βιομηχανία καθίστανται όλο και περισσότερο δυναμικό στοιχεία της αγοραστικής εμπειρίας των καταναλωτών, με την εικονική πραγματικότητα να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

Η εικονική πραγματικότητα αναγνωρίζεται από όλο και περισσότερες εταιρίες της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας ως βασικό στοιχείο των σύγχρονων ταξιδίων, με αποτέλεσμα να την ενσωματώνουν στην αγοραστική εμπειρία.

H εφαρμογή των καινοτόμων τεχνολογιών στην ταξιδιωτική βιομηχανία βασίζεται στο κόνσεπτ πωλήσεων «δοκιμή πριν την αγορά». Υποδηλώνει δε την εμπιστοσύνη των πωλητών στο προϊόν τους, καθώς εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι η δοκιμή θα πείσει τον καταναλωτή.
Η εικονική πραγματικότητα, και ιδιαίτερα τα βίντεο 360 μοιρών, με τεράστια πρόοδο τα τελευταία χρόνια στην ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν, μπορούν πλέον να τοποθετούν εικονικά τον δυνητικό επισκέπτη στο σημείο όπου σκέφτεται να ταξιδέψει, στο ξενοδοχείο όπου μπορεί να προτιμήσει να κάνει κράτηση, ακόμα και στο αεροσκάφος ή το κρουαζιερόπλοιο με το οποίο μπορεί να ταξιδέψει.

Με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας, ο Οργανισμός Τουρισμού της Αυστραλίας προσφέρει βίντεο 360 μοιρών από το κανάλι του στο Youtube επιτρέποντας στους χρήστες του διαδικτύου να περιηγηθούν εικονικά στη χώρα. Επίσης, η Νέα Καληδονία στον Ειρηνικό έχει στήσει ένα εικονικό παιχνίδι στο διαδίκτυο. Όσον αφορά τα τουριστικά γραφεία, από το 2016, η Cub Med προσφέρει την δυνατότητα παρακολούθησης βίντεο 360 μοιρών από τους προορισμούς τους ενώ και η Prêt à Partir δοκιμάζει ακουστικά και γυαλιά εικονικής πραγματικότητας.

Γίγαντες στον κλάδο των τουρ οπερέιτορ, όπως η Thomas Cook, ήταν από τις πρώτες επιχειρήσεις στον τουρισμό που υιοθέτησαν καινοτόμες τεχνολογίες. Το 2015, σε συνεργασία με την Visualise, βρετανική εταιρία εικονικής πραγματικότητας στις κινηματογραφικές παραγωγές, προχώρησε στη δημιουργία μιας σειράς εμπλουτισμένων ταξιδιωτικών εμπειριών οι οποίες προβάλλονταν στα καταστήματα της Thomas Cook σε όλο τον κόσμο.Μάλιστα, γυρίσματα για την καμπάνια έγιναν στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο, τη Σιγκαπούρη και την Ν. Υόρκη. Σε μια ξεχωριστή καμπάνια για την Thomas Cook Airlines, το κοινό έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει εμπλουτισμένες εμπειρίες στις πτήσεις σε διαφορετικούς προορισμούς.

Ο γίγαντας των διαδικτυακών κρατήσεων, Expedia, λάνσαρε πρωτοβουλίες σε συνεργασία με πολλές εταιρίες, προσφέροντας εικονικές περιηγήσεις σε ξενοδοχεία μέσω εφαρμογής, βίντεο 360 μοιρών (Virtual Flam) και εικονικές ξεναγήσεις στο Σαν Αντόνιο μέσω βίντεο 360 μοιρών. Κάθε λύση εικονικής πραγματικότητας διαδραματίζει συγκεκριμένο ρόλο βάσει του σκοπού λειτουργίας της. Η Mariott, προκειμένου να προσφέρει στους πελάτες της δυνατότητα επιλογής ξενοδοχείου βάσει της εικονικής πραγματικότητας, έχει λανσάρει το The Teleporter, βίντεο 360 μοιρών στο YouTube, Google Earth VR καθώς και το Samsung Travrer, μια τουριστική πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας που παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά το 2017 στο Mobile World Congress.

Ακόμα, η Amadeus ανέπτυξε την φουτουριστική αναζήτηση και ένα σύστημα κρατήσεων που βασίζεται στην εικονική πραγματικότητα μέσω της θυγατρικής της Navitaire.

Η Austrian Airlines επιτρέπει στους πελάτες της να βλέπουν πανοραμικά τους εσωτερικούς χώρους των αεροσκαφών χάρη στο myPanorama ενώ το SNCF αναπτύσσει ένα κόνσεπτ εφαρμογής της εικονικής πραγματικότητας το οποίο θα βοηθά τους ταξιδιώτες να προετοιμάζονται για τα ταξίδια τους.

Η εικονική πραγματικότητα και τα βίντεο 360 μοιρών χρησιμοποιούνται πια στην τουριστική βιομηχανία σε κάθε βήμα της εμπειρίας πελάτη, από την έμπνευση μέχρι την τελική αγορά. Την ίδια ώρα, η εικονική πραγματικότητα γίνεται ένα όλο και επικρατέστερο τμήμα των πραγματικών ταξιδίων, ως μέσο διασκέδασης, ενώ οι προοπτικές και δυνατότητές της για το μέλλον προδιαγράφονται πολύ σημαντικές.

Πηγή : Πρώτο Θέμα

Share.

Comments are closed.