Ασύρματα δίκτυα: WiFi και όχι μόνο!

0

Όλοι μας έχουμε διαπιστώσει τραγικά λάθη στην επιλογή ενός WiFi ασύρματου δικτύου τα οποία καταλήγουν, αρκετά συχνά, σε μία αρνητική κριτική στο trip advisor και τα άλλα διαδικτυακά μέσα.  Η ζημιά που προκαλείται είναι κατά κανόνα δυσανάλογη, σε σχέση με την επένδυση που απαιτείται για να έχουμε ευχαριστημένους πελάτες.

Τι όμως φταίει γι’ αυτό; Κατά κανόνα είναι οι πρόχειροι σχεδιασμοί και οι DIY λύσεις, αφού συχνά το ασύρματο δίκτυο είναι τοποθετημένο πρόχειρα από τους ίδιους του ιδιοκτήτες η ενδεχομένως τον… σερβιτόρο που «ξέρει από αυτά».

Αυτές οι προσεγγίσεις ανήκουν στο παρελθόν. Σήμερα ο ανταγωνισμός επιβάλλει τη σοβαρότητα και όλοι γνωρίζουν ότι το άριστο ασύρματο δίκτυο είναι βασική παράμετρος στις επιλογές του πελάτη.

Πως όμως γίνεται η σωστή επιλογή; Είναι απλό: ανεξάρτητα από  το μέγεθος του εκάστοτε καταλύματος, είναι «σοφό» να γίνει μια μελέτη ανάπτυξης, καθώς και τι είδους υπηρεσίες θα προσφέρονται τώρα ή στο μέλλον.

Αυτό που είναι πλέον απολύτως σαφές είναι ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι η βασική μεν, αλλά όχι η μοναδική ανάγκη που πρέπει να καλυφθεί. Είναι το commodity, αλλά μέσα από το ίδιο δίκτυο μπορούν να περάσουν πολλές ακόμα υπηρεσίες, κάποιες από τις οποίες λειτουργούν και ως revenue streams, ή αυξάνουν την κατανάλωση εντός του ξενοδοχείου.

Προκύπτει βεβαίως ένα ερώτημα: ενημερώθηκαν άραγε ποτέ  οι ιδιοκτήτες ότι η «εγκατάσταση» μπορεί να παρέχει πληθώρα  διαδραστικών υπηρεσιών, εκτός από την πρόσβαση στο διαδίκτυο, όπως  voice over Wi-Fi και Real Time Location,  RFID over Wi-Fi, έλεγχος αυτοματισμών δωματίων, RFID για laundry και πολλά άλλα με το πιο κύριο, στα πλαίσια των διασυνδεδεμένων υπηρεσιών, την προσωποποίηση της σχέσης πελάτη  καταλύματος σε συνδυασμό ενδεχομένως με ένα mobile application.

Για όλα τα παραπάνω, για την αδήριτη ανάγκη ύπαρξης ενός WiFi συστήματος, τις πρόσθετες υπηρεσίες και πως αυτές θα μπορούσαν να μετατραπούν σε πηγές εσόδων, δείτε τις παρουσιάσεις της EPI Systems στο συνέδριο Hotel Tech, στο Divani Caravel, στις 9 Φεβρουαρίου.

Share.

Comments are closed.