Οι top 7 τάσεις του ξενοδοχειακού digital marketing για το 2017

0

Το 2016 μας έδωσε σαφείς ενδείξεις για το ποιές θα είναι οι νέες τάσεις του digital marketing στο χώρο των ξενοδοχείων και του τουρισμού. Ένας από τους μεγαλύτερους προβληματισμούς για ένα ξενοδοχείο παραμένει πως θα μπορέσει να αυξήσει τα ποσοστά των direct bookings. To 2017 τα ξενοδοχεία θα πρέπει να επενδύσουν στο digital marketing προκειμένου να ενισχύσουν την παρουσία τους έναντι των OTA, agents και Tour Operators. Ας εξετάσουμε ποιές θα είναι οι τάσεις που θα επηρεάσουν το ξενοδοχειακό ψηφιακό μάρκετινγκ.

1. Παραγωγή Video περιεχομένου

Αποδεικνύεται πως το video έχει αρχίσει να κυριαρχεί στο digital marketing και τη social media παρουσία των ξενοδοχείων. Η πρώτη πλατφόρμα που έδωσε τη μεγαλύτερη βαρύτητα στη χρήση video μεταξύ των χρηστών της ηταν το Snapchat. Αυτό που ξεχώρισε όμως στο video περιεχόμενο ήταν η δυνατότητα για Live αναμετάδοση που έδωσε για πρώτη φορά το Facebook μέσα από την ίδια του την πλατφόρμα (πρώτο ήταν το Twitter άλλα έδινε αυτή τη δυνατότοτητα μόνο μέσα από την εξωτερική εφαρμογή Periscope). Δεν άργησε να ακολουθήσει το Instagram (διαβάστε το σχετικό άρθρο) και βέβαια το Twitter (διαβάστε το σχετικό άρθρο). Αυτό που διαπιστώθηκε μετά την πρώτη υπηρεσία Live Video ήταν μια μεγάλη αύξηση του reach και engagement για λογαριασμό του πελάτη. Το video περιεχόμενο προσέλκυσε μεγάλο αριθμό χρηστών οι οποιοί διέδρασαν με αυτό μέσω likes ή σχολίων. Επίσης αυτό που έχει διαπιστωθεί, ειδικά στο Facebook, είναι οτι πριμοδοτεί τη χρήση video περιεχομένου, εμφανίζοντας το πιο εύκολα στο newsfeed των χρηστών (κάτι που δεν συμβαίνει για τα υπόλοιπα posts των Pages). Τέλος, ένα από τα trends του video περιεχομένου είναι τα 360 video. Με αυτά ο χρήστης αποκτά μια ολοκληρωμένη εικόνα και εμπειρία του χώρου.

2. Mobile version για το website

Σύμφωνα με έρευνα της Google το 65% των χρηστών ξεκινά την έρευνα του από μια mobile συσκευή και το υπόλοιπο 60% συνεχίζει στο desktop ή laptop υπολογιστή του. Άρα είναι φυσικό και επόμενο η Google να δίνει μεγάλη βαρύτητα:

α. στην συμβατότητα του website σας για πρόσβαση από κινητά και tablet. Εαν δεν έχετε φροντίσει το website να είναι συμβατό, θα πρέπει να προχωρήσετε στις απαραίτητες ενέργειες το συντομότερο δυνατόν.

β. την ταχύτητα φόρτωσης (download) του website σας σε κινητές συσκευές. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ένα χρήστη που χρησιμοποιεί δεδομένα κινητής τηλεφωνίας να εμφανίζεται σε άμεσο χρόνο το website σας στην οθόνη του κινητού του.

Έτσι λοιπόν υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα το mobile version του website σας:

α. Η Google εάν διαπιστώσει οτι το website δεν είναι συμβατό, θα σας «τιμωρήσει» με πολύ χαμηλή θέση εμφάνισης στις σελίδες αποτελεσμάτων μέσω κινητού. Για να διαπιστώσετε γρήγορα και εύκολα πόσο συμβατό είναι το site σας μπορείτε να το ελέγξετε εδώ εισάγωντας απλά την διεύθυνση του.

β. Ο αριθμός των direct bookings που γίνονται μέσω κινητών συσκευών αυξάνεται συνεχώς. Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα περίπου το 21% του συνόλου των απευθείας κρατήσεων έγινε από κινητό ή tablet.

Επίσης, το ξενοδοχείο θα πρέπει να προϋπολογίσει στις διαφημιστικές του δαπάνες την διενέργεια διαφημιστικών καμπανιών στα mobile κανάλια.

3. Content Marketing

To content marketing είναι το μοντέρνο SEO (Search Engine Optimization) για τα websites. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα blog το οποίο θα ενημερώνεται συχνά με πληροφορίες σχετικά με το ξενοδοχείο σας, κοντινά σημεία ενδιαφέροντος και σχετικές τοπικές εκδηλώσεις που αφορούν τον πιθανό πελάτη σας. Δημιουργώντας και δημοσιεύοντας καλής ποιότητας περιεχόμενο βοηθάτε την βελτίωση θέσης κατάταξης στις σελίδες αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης. Αυτό συμβαίνει διότι το SEO δεν στηρίζεται πλέον μόνο στη εφαρμογή συγκεκριμένων τεχνικών (όπως π.χ. να έχετε ένα domain name που να ταιριάζει με το κύριο keyword στο οποίο στοχεύεται). Οι μηχανές αναζήτησης γίνονται ολοένα και πιο «έξυπνες» διαβάζοντας τα περιεχόμενα του website σας και κατανοώντας πλήρως αυτά που γράφετε. Έτσι μπορούν να γνωρίζουν την φύση της επιχείρησης σας άλλα και σε τι μορφές ερωτήσεων από τους διάφορους χρήστες μπορούν να φέρουν τη σελίδα του website σας ως καταλληλότερη απάντηση.

4. Social Media Marketing

Το 2017 θα είναι μια ακόμα ισχυρή χρονιά για το Social Media Marketing των ξενοδοχείων. Η συνεχώς αυξανόμενη χρήση των social media προσελκύει το ενδιαφέρον των marketeers να πλησιάσουν το συγκεντρωμένο αυτό κοινό. Άρα η παρουσία του ξενοδοχείου σας σε αυτά είναι επιβεβλημένη και να είναι ολοκληρωμένη (και όχι η αποσπαματική εμφάνιση σε ένα μόνο κοινωνικό δίκτυο λ.χ. μόνο στο Facebook). Βέβαια αυτό δεν σημαίνει οτι το ξενοδοχείο θα πρέπει να διατηρεί λογαριασμό σε οποιοδήποτε κοινωνικό δίκτυο υπάρχει, αλλά να συμμετέχει σε αυτά που βρίσκονται πιο κοντά στα στοχευόμενα κοινά του.

To Social Media Marketing πέραν της εμφάνισης και ενημέρωσης του λογαριασμού στα κοινωνικά δίκτυα, περιλαμβάνει τη διεξαγωγή διαφημιστικών καμπανιών. Αυτό όμως που είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι οτι οι πλατφόρμες παρέχουν εργαλεία υψηλής στόχευσης για τη διεξαγωγή διαφημιστικών καμπανιών. Συγκεκριμένα, στο Facebook υπάρχει η δυνατότητα στόχευσης πέραν των γεωγραφικών στοιχείων του χρήστη σε πολύ εξειδικευμένα δημογραφικά χαρακτηριστικά του, όπως ενδιαφέροντα και οικογενειακή κατάσταση (παντρεμένος, αρραβωνιασμένος, εργένης κλπ). Εξαιτίας των έξτρα δυνατοτήτων διαφημιστικής στόχευσης που δίνουν κάποιες πλατφόρμες, θεωρούμε οτι θα αλλάξει και ο επιμερισμός των διαφημιστικών κονδυλίων, κλίνοντας περισσότερο προς την πλευρά των social media.

5. Email Marketing

Το email marketing πρέπει να αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες επικοινωνίας του ξενοδοχείου με τους πελάτες του. Προτείνεται προσεκτική ανάλυση και κατηγοριοποίηση των email λιστών του ξενοδοχείου. Μεγάλη βοήθεια αποτελεί η εξαγωγή στοιχείων από το PMS του ξενοδοχείου προκειμένου να κατηγοριοποιήσετε και «προσωποποιήσετε» τα email που θα αποστείλλετε. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε διαφορετικά newsletter για κάθε κατηγορία εγγεγραμμένων στη λίστα χρηστών. Παραδείγματος χάριν μπορείτε να δημιουργήσετε μια first comers προσφορά για πελάτες που εγγράφηκαν στη newsletter λίστα σας ή κάποια άλλη προσφορά για τους επαναλαμβανόμενους επισκέπτες σας. Βέβαια δεν χρειάζεται να περιορισθείτε σε αυτά τα χαρακτηριστικά μόνο. Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τον εορτασμό συγκεκριμένων γεγονότων, π.χ. Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας για να επικοινωνήσετε μια ειδική προσφορά.

6. Μεγαλύτερη επεξεργασία δεδομένων

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του digital marketing είναι η δυνατότητα συλλογής και επεξεργασίας στατιστικών στοιχείων. Η επεξεργασία όλων αυτών στοιχείων θα σας οδηγήσει στο σχηματισμό personas δηλαδή τη δημιουργία ενός ή περισσότερων τύπων δυνητικών πελατών για το ξενοδοχείο.  Σε αυτά τα στοιχεία πρέπει να επιστήσετε την προσοχή σας.

Στατιστικά website

Ένα από το πιο σημαντικά metrics αφορούν την επισκεψιμότητα και τη χρήση του website. Ο αριθμός επισκεπτών, ο αριθμός σελίδων και ο χρόνος που καταναλώνεται ανά επίσκεψη είναι κάποια απο τα στοιχεία που θα πρέπει να παρακολουθείτε. Επίσης, σας δίνετε η δυνατότητα να παρακολουθείτε από ποιο μέσο έχουν έλθει οι επισκέπτες σας (π.χ. από τα διάφορα social media ή μια email καμπάνια), όπως και ποια ήταν τα κυριότερα σημεία εισόδου και εξόδου από το website.

Στατιστικά Social Media

Οι ίδιες οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν τα εργαλεία με τα οποία μπορείτε να βγάλετε σαφή συμπεράσματα, σχετικά με τον τύπο περιεχομένου άλλα και τις ώρες δημοσίευσης που λειτουργούν καλύτερα για εσάς.

Στατιστικά Newsletter

Οι πλατφόρμες αποστολής newsletter (όπως Mailchimp, Moosend κ.α.) σας παρέχουν μια σειρά στατιστικών που εάν τα συνδυάσετε με τα υπόλοιπα στοιχεία σας θα μπορέσετε να κατανοήσετε ακόμα περισσότερα σχετικά με τον τύπο πελάτη που θα πρέπει να προσεγγίσετε για το ξενοδοχείο σας.

Στοιχεία PMS

Τα στοιχεία του PMS σε συνδυασμό με τα παραπάνω εργαλεία, θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά για την πλήρη κατανόηση της personas που θα πρέπει να στοχεύσετε.

Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω στατιστικών θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε ποια κοινά θα πρέπει να προσεγγίσετε και να προσαρμόσετε τις digital marketing ενέργειες σας.

7. Έμφαση στην εκπαίδευση του προσωπικού και εισαγωγή της digital κουλτούρας στο ξενοδοχείο

Η digital παρουσία του ξενοδοχείου σας δεν αφορά μόνο το τμήμα marketing. Ενημερώστε το προσωπικό ανά τακτά χρονικά διαστήματα για το πως λειτουργεί η digital marketing στρατηγική και τι αποτελέσματα έχει φέρει. Βοηθήστε τους εργαζόμενους της επιχείρησης σας να κατανοήσουν πως η digital παρουσία επηρεάζει τις πωλήσεις του ξενοδοχείου και πως θα μπορούσαν να συνειφέρουν. Για το λόγο αυτό, στην αρχή της σεζόν διοργανώστε ένα mini σεμινάριο παρουσιάζοντας τα σημεία της digital παρουσίας του ξενοδοχείου, τους στόχους που θέλετε να επιτύχετε καθώς και πως οι πελάτες αλληλπιδρούν με τους social media λογαριασμούς και τα review sites. Επίσης, θα πρέπει να ενθαρρύνετε τους υπαλλήλους του ξενοδοχείου να προωθούν την ψηφιακή παρουσία του. Οι συζητήσεις μεταξύ των επισκεπτών σας και των υπαλλήλων (σε διάφορες θέσεις εργασίας) είναι ένα συχνό φαινόμενο και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να «περάσουν» το μήνυμα ότι το ξενοδοχείο δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ψηφιακή παρουσία του. Ενδεχομένως θα μπορούσατε να επικοινωνείτε το hashtag του ξενοδοχείου τυπώνοντας το στα ταμπελάκια του προσωπικού. Σίγουρα το μάτι των επισκεπτών θα «πέσει» επάνω του και θα τα αναζητήσει. Αρκεί να έχετε φροντίσει το ξενοδοχείο να έχει μια ολοκληρωμένη digital παρουσία.

Αυτές είναι οι top 7 ψηφιακές τάσεις που θα επικρατήσουν στο χώρο του hotel digital marketing, και που θα βοηθήσουν το ξενοδοχείο σας να ενδυναμώσει την ψηφιακή του παρουσία άλλα και να πετύχει την αύξηση των direct bookings του.

To άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο Νέα Μέσα.

Share.

Comments are closed.