Digital Nomads: εργασία εκεί όπου οι άλλοι κάνουν διακοπές

0

Μεγάλες προοπτικές από τη νέα παγκόσμια τάση για εργασία, όχι απλώς εκτός γραφείου αλλά σε τουριστικούς προορισμούς, διαφαίνονται για την παγκόσμια ταξιδιωτική βιομηχανία μέσα από έκθεση των Christoph Santner και Christine Papadopoulos, δημιουργών του Nomadical.org, σε έρευνά τους που παρουσιάσθηκε στην εφετινή έκθεση ITB του Βερολίνου και προκάλεσε πολύ θετικές εντυπώσεις. Στην έρευνα, η Αθήνα παρουσιάζεται ανάμεσα στους προορισμούς που προσαρμόζουν τις υποδομές τους για την υποδοχή τέτοιου είδους επισκεπτών.

Οι Digital nomads ζουν τη ζωή που όλοι ονειρεύονται. Η γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο, η κατάργηση των χρεώσεων roaming εντός ΕΕ και η ευελιξία των εργοδοτών έχουν δώσει ώθηση στη νέα αυτή παγκόσμια τάση την οποία αναγνωρίζει και το τουριστικός κλάδος.

Μέχρι σήμερα έμφαση δινόταν στις μεγάλες πρωτεύουσες όμως υπάρχει πια τάση για πιο απομακρυσμένους προορισμούς που διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές και αξιόπιστες συνδέσεις στο διαδίκτυο.

Πολλές είναι οι εταιρίες που έχουν αναγνωρίσει και υιοθετούν την τάση αυτή. Για παράδειγμα, για τους εργαζομένους που λατρεύουν την αίσθηση της ελευθερίας, γίνονται κρουαζιέρες για νομάδες οι οποίοι εργάζονται στον ίδιο χώρο με άτομα με τις ίδιες αξίες. Αλυσίδες ξενοδοχείων όπως η moxyhotels και η truby Hilton συνδυάζουν τη διαβίωση και την εργασία σε μια χαλαρή ατμόσφαιρα. Το Beunsettled είναι μια startup που οργανώνει ταξίδια 30 ημερών για νομάδες σε διαφορετικούς προορισμούς. Το Nomadlist είναι ένα σημαντικό εργαλείο για οποιονδήποτε επιθυμεί να συνδυάσει τις διακοπές με την εργασία, αξιολογώντας πόλεις από όλο τον κόσμο με κριτήρια όπως η ποιότητα του ιντερνετ, το μέσο κόστος διαβίωσης και η ασφάλεια. Η startup Roam οργανώνει προσωρινούς εργασιακούς χώρους και διαμονή σε εξωτικά μέρη.

Μάλιστα, η airbnb δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες με κατάλληλη σύνδεση στο διαδίκτυο να διαφημίζουν τα σπίτια τους με ανάλογο τρόπο.

Επίσης, οι πόλεις και οι προορισμοί προσαρμοζουν τα προϊόντα τους προκειμένου να ικανοποιήσουν τη ζήτηση για ευέλικτα περιβάλλοντα εργασίας. Η Λισαβόνα είναι ελκυστικός προορισμός για τους digital nomads εξαιτίας του χαμηλού κόστους διαβίωσης, ενώ τόσο η ίδια όσο και η Αθήνα και η Βαρκελώνη έχουν αναπτύξει κόνσεπτ υποδομών με παροχή διευκολύνσεων για τις εργασιακές ανάγκες, την εστίαση και τη φιλοξενία τους.

To άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο Tornos News.

Share.

Comments are closed.