Υπερ-τουρισμός και Airbnb: τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία

0

Σε αρκετούς διεθνείς προορισμούς, που υποφέρουν από τον “υπερ-τουρισμό”, αναπτύσσεται, ιδιαίτερα έντονα φέτος, ένα κίνημα διαμαρτυρίας κατά των τουριστικών μισθώσεων κατοικιών, που προσφέρονται μέσα από πλατφόρμες όπως η Airbnb.

Ευθύνονται πράγματι τα σπίτια για τον υπερ-τουρισμό;

Ο δημοσιογράφος Martin Cowen συγκέντρωσε κάποια στατιστικά στοιχεία και επιχείρησε να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα σε άρθρο του στο tnooz.com. Παραθέτουμε ορισμένα από αυτά τα στοιχεία:

– Στις 5 Αυγούστου, που ήταν ίσως η καλύτερη ημέρα για την Airbnb, περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια άτομα διέμειναν σε ένα ακίνητό της σε όλο τον κόσμο.

– Στην πλατφόρμα της Airbnb διατίθενται σήμερα 4 εκατομμύρια ακίνητα για μίσθωση σε 191 χώρες του κόσμου. Τα μισά είναι άμεσα διαθέσιμα. Καμία αλυσίδα ξενοδοχείων δεν έχει τόσα δωμάτια, όπως ισχυρίζεται.

Οι ΗΠΑ έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό σπιτιών για τουριστική μίσθωση (660.000). Ακολουθούν οι καθιερωμένοι καυτοί ευρωπαϊκοί προορισμοί – Γαλλία (485.000), Ιταλία (340.000), Ισπανία (245.000) και Ηνωμένο Βασίλειο (175.000).

– Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, το 2015 η Γαλλία καλωσόρισε 85 εκατομμύρια διεθνείς επισκέπτες, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι υπήρχαν 180 εκατομμύρια εσωτερικά ταξίδια την ίδια χρονιά. Στο πλαίσιο αυτό, η διάθεση επιπλέον μισού εκατομμυρίου ακινήτων όταν πραγματοποιούνται τουλάχιστον 250 εκατομμύρια ταξίδια δεν φαίνεται να είναι υπερβολικά μεγάλη, τονίζει ο Martin Cowen.

– Σε προορισμούς όπως το Άμστερνταμ, η Βαρκελώνη και η Βενετία, όπου εκδηλώνονται διαμαρτυρίες, η Airbnb έχει ισχυρή παρουσία, όμως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως τα τεράστια κρουαζιερόπλοια που φέρνουν χιλιάδες ανθρώπους π.χ. στη Βενετία ταυτόχρονα για ένα απόγευμα.

– Η Airbnb ισχυρίζεται ότι είναι μια δύναμη για το καλό, αναφέροντας ότι 200.000 άτομα ανά τον κόσμο έγιναν “οικοδεσπότες” (πολλές γυναίκες), έχοντας πλέον απασχόληση. Η Airbnb αποκαλύπτει επίσης  ότι, από την έναρξή της το 2008, περισσότερα από 200 εκατομμύρια άτομα χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα της. Από το 2012 και μετά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, κάθε χρόνο υπάρχουν πάνω από 1 δισεκατομμύριο διεθνή ταξίδια. Εάν υπολογίσουμε και τα  εγχώρια ταξίδια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα οποία δεν παρακολουθεί ο UNWTO, τότε οι 200 εκατομμύρια επισκέπτες της Airbnb σε εννέα χρόνια δεν φαίνονται σημαντικοί σε παγκόσμια κλίμακα.

Τα στοιχεία αυτά, τονίζεται στο άρθρο, δεν καταγράφονται για να υποβαθμιστεί ο αντίκτυπος στον υπερ-τουρισμό σε συγκεκριμένους προορισμούς από τα σπίτια, αλλά για να εξετασθούν συνολικά όλοι οι παράγοντες που συντελούν σε αυτό το φαινόμενο. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάποιοι κάτοικοι της Βενετίας για παράδειγμα διαμαρτύρονται για την Airbnb, άλλοι κάτοικοι όμως ευχαριστούν την πλατφόρμα γιατί νοικιάζουν το διαμέρισμά τους και έχουν εισόδημα…

To άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο Tornos News.

Share.

Comments are closed.