PowerUp: διαγωνισμός για startups με την ενέργεια να αλλάξουν τον κόσμο

0

Ξεκίνησε η νέα περίοδος αιτήσεων για την πέμπτη έκδοση του διαγωνισμού PowerUp! που πραγματοποιείται από την InnoEnergy. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να διαγωνιστούν για χρηματικό έπαθλο αξίας 50.000€ και την ευκαιρία να αναπτύξουν την επιχείρησή τους σε παγκόσμια κλίμακα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο διαγωνισμό για νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και περιλαμβάνει τομείς όπως η ενέργεια, η κινητικότητα και οι έξυπνες τεχνολογίες.

Εκτός από το χρηματικό έπαθλο του τελικού, οι νικητές του διαγωνισμού έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο Highway, το αναγνωρισμένου κύρους πρόγραμμα της InnoEnergy που βοηθά στην εξέλιξη επιχειρηματικών ιδεών και σχεδίων και στην προσαρμογή τους στην ευρωπαϊκή αγορά. Το Highway προσφέρει σε επίδοξους επιχειρηματίες επένδυση ύψους 150.000€, καθώς και μια ευρύτερη υποστήριξη στην ανάπτυξη προϊόντος, στην προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας και στη δημιουργία της επιχειρηματικής ομάδας, καθώς και στην πρόσβαση σε διεθνείς πελάτες.

Στην έκδοση αυτή θα υπάρξει μια νέα τιμητική διάκριση, σε συνέχεια της έκθεσης “Clean Air Challenge”, που παρουσιάστηκε από την InnoEnergy τον Οκτώβριο του 2018 στις Βρυξέλλες. Αυτή η διάκριση θα απονεμηθεί στην startup εκείνη, της οποίας η λύση θα συμβάλει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του νέφους.

Με κάθε έκδοση του διαγωνισμού, ο αριθμός των συμμετεχόντων διπλασιάζεται. Το 2018, η InnoEnergy έλαβε πάνω από 300 πιθανούς υποψηφίους, ενώ η εκτίμηση για τις εγγραφές, για την έκδοση του 2019, που λήγουν στις 11 Μαρτίου, είναι ότι θα σημειώσουν ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία. Τα τελευταία δύο χρόνια, οι αιτήσεις έχουν αυξηθεί τόσο σε κλίμακα όσο και σε ποιότητα. Οι αιτήσεις με έτοιμο πρωτότυπο αυξήθηκαν δραματικά από 28 πρωτότυπα το 2016 σε 120 το 2018. Η ίδια αύξηση παρατηρείται και στις αιτήσεις με λειτουργικό προϊόν ή υπηρεσία (από 19 σε 93 αντίστοιχα).

«Ο αριθμός των συμμετεχόντων αυξάνεται κάθε χρόνο και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι startup που κάνουν αίτηση έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους έργα σε προηγμένο στάδιο ανάπτυξης, καταδεικνύουν την αυξημένη αναγνώριση και το αυξανόμενο κύρος του διαγωνισμού. Το PowerUp! ανοίγει τις πόρτες στην ανάπτυξη για θαρραλέους πρωτοπόρους από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και τους δίνει τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στο διεθνές μας δίκτυο επιχειρηματικών εταίρων. Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό αυτό μπορούν να δουν αυτά τα οφέλη», εξηγεί ο Jakub Miler, Διευθύνων Σύμβουλος της InnoEnergy Κεντρικής Ευρώπης.

Ιδιαίτερα επιθυμητές λύσεις – προϊόντα ή υπηρεσίες – στον διαγωνισμό περιλαμβάνουν έργα στους τομείς της ενέργειας, της κινητικότητας, του καθαρού αέρα, της θέρμανσης, του cleantech και των έξυπνων τεχνολογιών. Οι startup που περνούν το στάδιο της αίτησης θα κληθούν να συμμετάσχουν σε bootcamps που διοργανώνονται από αναγνωρισμένους Ευρωπαίους επιχειρηματικούς συμβούλους. Αυτά τα εργαστήρια θα προετοιμάσουν τους συμμετέχοντες για τους εθνικούς τελικούς και τον Μεγάλο Τελικό, όπου θα παρουσιάσουν τις ιδέες τους σε ειδικούς. Ο νικητής θα επιλεγεί στις 21 Μαΐου στην Κρακοβία κατά τη διάρκεια του Impact’19 – ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά γεγονότα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Ο Γιάννης Γεραγωτέλλης, Διευθύνων Σύμβουλος της KiNNO Consultants ltd και manager του HUB της InnoEnergy σε Ελλάδα και σε Κύπρο, τόνισε: «Χρόνο με τον χρόνο έχουμε δει το ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό αλλά και το επίπεδο των αιτήσεων που λαμβάνουμε να αυξάνονται σημαντικά. Στοιχεία που καταδεικνύουν την ωρίμανση του οικοσυστήματος της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και την Κύπρο».

Νικήτρια startup στον διαγωνισμό PowerUp! το 2018 ήταν η Zubax Robotics από την Εσθονία, η οποία παρουσίασε μια λύση για τη δραστική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε μελλοντικές λύσεις κινητικότητας.

Λεπτομερείς όροι συμμετοχής, έντυπο αίτησης και όλες οι απαραίτητες πληροφορίες βρίσκονται στη διεύθυνση www.powerup.innoenergy.com. Η προθεσμία εγγραφής λήγει στις 11 Μαρτίου 2019.

Share.

Comments are closed.