Καινοτομία στη φιλοξενία: Angsana Corfu

0

Παράδειγμα καλής πρακτικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουριστικού τομέα

Η εταιρεία ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ ανέλαβε τη μελέτη, ανάπτυξη και εγκατάσταση συστημάτων Πυροπροστασίας (αυτόματης πυρανίχνευσης, ανίχνευσης αερίων και συστημάτων κατάσβεσης), Ασφάλειας, CCTV, καθώς και ολοκληρωμένου συστήματος Ενεργειακής Διαχείρισης (RMS, BEMS, KNX, Energy Analytics), στο ξενοδοχείο Angsana Corfu της Κέρκυρας.

Το Angsana Corfu, βρίσκεται 12χλμ. νότια από την πόλη της Κέρκυρας, κοντά στο γραφικό χωριό των Μπενιτσών. Διαθέτει 199 δωμάτια και 40 βίλες, ορισμένες με ιδιωτική πισίνα. Περιλαμβάνει εκτενείς κοινόχρηστες εγκαταστάσεις (κεντρικά εστιατόρια, reception), ενώ στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνονται το Angsana Spa, το Kids Club και αίθουσες για εταιρικές και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Πυρανίχνευση – Κατασβέσεις: Στο κυρίως συγκρότημα του ξενοδοχείου έχει εγκατασταθεί κεντρικός διευθυνσιοδοτούμενος πίνακας Πυρανίχνευσης 20 βρόγχων, με περίπου 1500 περιφερειακά υλικά της Advanced Electronics με πιστοποιήσεις EN54-2, EN54-4 και EN54-13. Ο κεντρικός πίνακας είναι διασυνδεδεμένος σε κλειστό δακτύλιο μέσω οπτικής ίνας με τους τοπικούς διευθυνσιοδοτούμενους πίνακες των bungalows – του ιδίου κατασκευαστή – ώστε να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα Πυρανίχνευσης και επιτήρησης.

Στο Ξενοδοχείο έχουν εγκατασταθεί τοπικά συστήματα κατάσβεσης NOVEC στο Data Room και CO2 και Aerozol στους μηχανολογικούς χώρους. Έχουν επίσης εγκατασταθεί 11 τοπικά συστήματα κατάσβεσης με Wet Chemical, στις Κουζίνες του ξενοδοχείου.

Όλα τα συστήματα επιτηρούνται από τον κεντρικό πίνακα Πυρανίχνευσης. Το επιλεγμένο σύστημα Πυρανίχνευσης διαθέτει έτοιμες και ενσωματωμένες στον πίνακα από τον κατασκευαστή ειδικές ρουτίνες False Alarm Management, ειδικά σχεδιασμένες για διαχείριση συναγερμών σε ξενοδοχεία για αποφυγή ψευδοσυναγερμών, ειδική διαχείριση για αποφυγή πανικού, Investigation delays κ.α.

Συστήματα Ασφαλείας (CCTV – Access Control): Στο κυρίως συγκρότημα έχει εγκατασταθεί κεντρικό σύστημα ελέγχου πρόσβασης IP PoE στους κοινόχρηστους χώρους (30 ελεγχόμενων θυρών) της DDS Security, με κωδικοποίηση DESFIRE EV1 8K, 13.56ΜΗΖ, ώστε να παρέχεται προστασία έναντι κλωνοποίησης των καρτών ελέγχου πρόσβασης. Στους κοινόχρηστους χώρους έχει εγκατασταθεί σύστημα παρακολούθησης IP CCTV 60 καμερών υψηλής ανάλυσης της HIKVISION. Τα ψηφιακά συστήματα παρακολουθούνται από το Control Room του ξενοδοχείου, μέσω λογισμικού κεντρικής διαχείρισης και διασύνδεσης.

Ολοκληρωμένο σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης

Room Management System (RMS): Σε επίπεδο δωματίου έχει εγκατασταθεί το σύστημα Inncom του οίκου Honeywell, το οποίο αποτελεί ένα εδραιωμένο και ευρέως διαδεδομένο σύστημα ελέγχου στον κλάδο των ξενοδοχείων. Ο έξυπνος θερμοστάτης της Inncom διασυνδέεται με τον κλιματισμό, το φωτισμό, τις κουρτίνες-τέντες, τις κλειδαριές και με τη χρήση αισθητήρων παρουσίας αυτοματοποιεί όλες τις λειτουργίες, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση και βέλτιστες συνθήκες άνεσης για τον πελάτη.

Building Energy Management System (BEMS): Για τη διαχείριση των κεντρικών ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του ξενοδοχείου (ψύκτες, λέβητες, κεντρικός κλιματισμός, ζεστά νερά χρήσης, κ.α.) έχει εγκατασταθεί σύστημα BEMS τελευταίας γενιάς, επίσης του οίκου Honeywell. To σύστημα είναι ανοικτής αρχιτεκτονικής, ελεύθερα προγραμματιζόμενο, πλήρως επεκτάσιμο και μπορεί να διασυνδεθεί και να αλληλοεπιδράσει με οποιοδήποτε εξοπλισμό υπάρχει στο κτίριο.

Σύστημα Ελέγχου Φωτισμού (KNX): Το σύστημα KNX του οίκου ABB έχει αναλάβει τη διαχείριση του φωτισμού των κοινόχρηστων χώρων.

Energy Analytics: Ολοκληρωμένο σύστημα εποπτείας και ανάλυσης της καταναλισκόμενης ενέργειας με δυνατότητα εξαγωγής αυτοματοποιημένων αναφορών και αποστολής συναγερμών σε περίπτωση υπέρβασης κατωφλίων.

Όλα τα παραπάνω συστήματα διασυνδέονται κάτω από μια συνεργατική πλατφόρμα που βελτιώνει τη λήψη των στρατηγικών αποφάσεων, επιτρέποντας τη βελτιστοποίηση της απόδοσης και της ενεργειακής εξοικονόμησης, με ταυτόχρονη ενσωμάτωση λειτουργιών Data Analytics και Business Intelligence.

H πλατφόρμα επιτρέπει την αλληλεπίδραση μεταξύ των συστημάτων (Cross Application functions) και μπορεί να διαχειριστεί μεγάλες ποσότητες δεδομένων (Big Data) από πληθώρα διαφορετικών πηγών (ms excel, SQL, OPC, 3rd party software) δημιουργώντας ιεραρχίες, έτσι ώστε να επιτρέπεται η άμεση και αποτελεσματική πρόσβαση στις λειτουργίες του ξενοδοχείου.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη διασύνδεση του συστήματος κρατήσεων, προσφέρουν ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον το οποίο μπορεί αυτοματοποιημένα να τρέχει έξυπνα σενάρια, που βελτιώνουν αισθητά τις συνθήκες άνεσης για τον πελάτη (π.χ. προετοιμασία της ψύξης βάση του χρόνου άφιξης του πελάτη και welcome scene στο φωτισμό), προσφέροντας παράλληλα εξοικονόμηση αλλά και οργάνωση των συνεργείων συντήρησης και καθαρισμού.

Εφαρμόζοντας τεχνολογίες αιχμής, με την εμπειρία και τεχνογνωσία των εξειδικευμένων ανθρώπων της και με πορεία που εγγυάται την κάλυψη των αναγκών κάθε ξενοδοχειακής εγκατάστασης, η ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ στοχεύει στην απόλυτη ικανοποίηση του πελάτη, εξασφαλίζοντας συνθήκες άνεσης και ασφάλειας.

Με λύσεις και υπηρεσίες που προσφέρουν μέγιστη ενεργειακή απόδοση, μείωση λειτουργικών εξόδων και πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, η παρουσία της εταιρείας στον ξενοδοχειακό κλάδο έχει ταυτιστεί με εγκαταστάσεις σε πλήθος ξενοδοχείων, από τις πιο εμβληματικές, μέχρι μικρές ξενοδοχειακές μονάδες.

Όραμα και στόχος της ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ δεν μπορεί να είναι τίποτα λιγότερο από την απόλυτη κάλυψη των σύγχρονων απαιτήσεων στο χώρο της φιλοξενίας, με λύσεις που ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες, προλαβαίνοντας την ανάγκη του πελάτη και αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τη δυναμική του.

Share.

Comments are closed.