Δύο καινοτόμα κόνσεπτ που κέρδισαν σε διαγωνισμό του Ecole hôteliere de Lausanne, παρουσιάζουν, μέσα από ένα εντυπωσιακό βίντεο, το δωμάτιο του ξενοδοχείου του μέλλοντος.
Εάν τα 2 κόνσεπτ επικρατήσουν, το δωμάτιο του μέλλοντος που συμβαδίζει με αυτά, θα είναι μια πραγματικότητα μέχρι το 2033, όταν θα κάνουμε τσεκ ιν στο δωμάτιο και στη συνέχεια θα μπορούμε να επιλέξουμε μέσω της Εικονικής Πραγματικότητας τον προορισμό.
Παρότι τα σημερινά ξενοδοχειακά δωμάτια μοιάζουν πολύ μεταξύ τους, στο μέλλον θα αποτελέσουν πηγή στρατηγικών ικανοτήτων, εξοπλισμένα με υψηλή τεχνολογία και καθορίζοντας τον τρόπο που ο επισκέπτης απολαμβάνει τη διαμονή του.
Σύμφωνα με τον καθηγητή της Σχολής, Achim Schmitt, οι ξενοδόχοι υπό το βάρος του κόστους και της ανάγκης για διαφοροποίηση εξερευνούν πώς η τεχνολογία μπορεί να τους βοηθήσει να προσφέρουν ένα πιο προσωποποιημένο και εξατομικευμένο, βασισμένη στην εμπειρία, περιβάλλον.
Όπως επισημαίνει η επίκουρη καθηγήτρια της σχολής, Cindy Heo, η τεχνολογία αποτελεί βασικό στοιχείο στην προσέλκυση επισκεπτών και στην ενίσχυση του σταθερού πελατολογίου. Συγκεκριμένες διευκολύνσεις στο δωμάτιο, ιδιαίτερα εκείνες που ξεχωρίζουν, επηρεάζουν την επιλογή διαμονής των επισκεπτών, εκτιμά. Μερικά παραδείγματα είναι οι διαδραστικοί τοίχοι, το internet of things και η εικονική πραγματικότητα.
Ωστόσο, οι ξενοδόχοι πρέπει να υπολογίσουν την αποδοτικότητα των επενδύσεών τους σε νέες τεχνολογίες, τονίζει, και κατά πόσο αυτές αναβαθμίζουν την εμπειρία πελάτη και τη λειτουργική επάρκεια.
Η εικονική πραγματικότητα, υποστηρίζει η κ. Heo, μπορεί να μην έχει μεγάλες προοπτικές στα δωμάτια – γιατί οι τουρίστες ήδη βρίσκονται σε ένα νέο μέρος της επιλογής τους- αλλά να ενδείκνυται στα σπα με περιορισμένη θέα ή στη δημιουργία χαλαρωτικής ατμόσφαιρας.
Η τεχνολογία πρέπει να συμβαδίζει με τη γενική στρατηγική θέση του ξενοδοχείου στην αγορά προκειμένου τα δωμάτια να προσφέρουν φιλικές και πελατοκεντρικές λύσεις, τονίζει ο κ. Schmitt, ενισχύοντας με τη σειρά τους τις συνολικές επιδόσεις του ξενοδοχείου στην αγορά.
Με την άνθιση των εναλλακτικών μορφών διαμονής, τα παραδοσιακά δωμάτια ξενοδοχείων θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αγορά όμως το μερίδιό τους θα περιορισθεί, επισημαίνει ο επίκουρος καθηγητής της σχολής, Prashant Das. Ο ίδιος διακρίνει στα δωμάτια του μέλλοντος το στοιχείο του φανταστικού, καθώς και το ρόλο τους ως μια φορητή συσκευή παρά σαν ένα στατικό ακίνητο, η οποία θα προσφέρει σε πολυάσχολους επισκέπτες και άτομα με αναπηρία αισθητήριες εμπειρίες συγκρίσιμες με οποιαδήποτε απομακρυσμένη περιοχή.
«Εάν ένας χειρουργός μπορεί να κάνει εγχείρηση απομακρυσμένα, γιατί να μη μπορούν και οι επαγγελματίες να πραγματοποιούν συμφωνίες απομακρυσμένα» με τη βοήθεια της τεχνολογίας (εικονική μυρωδιά, γεύση και αφή), αναρωτιέται.
To άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο Tornos News.