Ζωή Λαζαρίδου
Co-Founder LZ Concept LZ Energy
info@lzconcept.com
www.lzconcept.com
Μια δυναμικά αναπτυσσόμενη λύση με πολλά λειτουργικά οφέλη στον κρίσιμο τομέα του ελέγχου πρόσβασης, προσφέρει η τεχνολογία Mobile Access, δηλαδή η αξιοποίηση των κινητών τηλεφώνων ως μέσο εξουσιοδοτημένης εισόδου, αποφεύγοντας τη χρήση μαγνητικών καρτών ή κλειδιών.
Είτε πρόκειται για ένα οποιοδήποτε κτίριο γραφείων, ξενοδοχείο ή επιχείρηση ενοικίασης δωματίων, αίθουσα συνεδρίων ή εκθέσεων, είτε για κάποιο άλλο δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, όπου το ζητούμενο στο τομέα του ελέγχου πρόσβασης, είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας στην ασφάλεια και η μεγαλύτερη ευκολία χρήσης, με μια άυλη ψηφιακή πρόσβαση μόνο για μια προκαθορισμένη διάρκεια, τότε η στροφή προς την mobile τεχνολογία, αποτελεί ιδανική επιλογή.
Η αξιοποίηση αυτής της τεχνολογίας για τον έλεγχο του ανοίγματος ή κλειδώματος μιας πόρτας με τη χρήση κινητού τηλεφώνου, μπορεί πραγματικά να αλλάξει τα δεδομένα που ως τώρα γνωρίζαμε για τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης.
Το concept “Mobile Access Security Control” επιτυγχάνει επιπλέον σημαντική μείωση του συνολικού κόστους λειτουργίας, εξαλείφοντας για παράδειγμα την ανάγκη επανεκδόσεων ή επαναφορτίσεων των μαγνητικών καρτών.
Αξιοπιστία μέγιστης ασφάλειας
Η κεντρική ιδέα της λύσης της “κινητής τεχνολογίας” στο τομέα του ελέγχου πρόσβασης, επιτρέπει την είσοδο-έξοδο σε ένα χώρο μόνο σε εξουσιοδοτημένα άτομα που αναγνωρίζονται με βάση το δικό τους κινητό τηλέφωνο. Το Mobile access control προσφέρει τεχνική επικύρωση της αναγνώρισης ενός ατόμου, με ισχυρή ταυτοποίησή και μέγιστή ασφάλεια. Η λειτουργία αυτής της τεχνολογίας ελέγχου πρόσβασης, ταυτίζει τα χαρακτηριστικά του κινητού τηλεφώνου ενός χρήστη, με τα τεχνικά στοιχεία του χώρου, τοποθεσία και αριθμό του δωματίου, με τα στοιχειά της κράτησης του κάθε χρήστη με ένα και μοναδικό κρυπτογραφημένο ψηφιακό κλειδί, ξεχωριστά ανά άτομο. Προκειμένου να επιτραπεί η είσοδος σε έναν εξουσιοδοτημένο χρήστη, πρέπει να παρουσιαστεί ένα έγκυρο ψηφιακό πιστοποιητικό που ελέγχεται από το σημείο ελέγχου (mobile controller) και ξεχωριστά για κάθε είσοδο και άτομο και μόνο στη περίπτωση, που το ψηφιακό πιστοποιητικό είναι αυθεντικό, ο χρήστης έχει δυνατότητα εισόδου.
Πρόκειται λοιπόν για μια τεχνολογία μη ανθρώπινης επαφής που προσφέρει ασφάλεια και αξιοπιστία σε συνδυασμό με γρήγορο έλεγχο ταυτοποίησης. Ένα επίσης σημαντικό πλεονέκτημα, είναι ότι ο μηχανισμός στον οποίο βασίζεται επιτρέπει στους διαχειριστές του συστήματος να χορηγούν ή να ανακαλούν τη δυνατότητα πρόσβασης σε οποιοδήποτε χώρο, οποιαδήποτε στιγμή, διαχωρίζοντας αυτόνομα τα στοιχεία των χρηστών ή κατά επιθυμία των πελατών ,επιτρέποντας παράλληλα την πλήρη διαγραφή όλων των στοιχείων αυτών!
Στόχος της χρήσης της τεχνολογίας Mobile Access Control με την αξιοποίηση των smartphone, δεν είναι να αντικαταστήσει πλήρως τις φυσικές κάρτες, αλλά να προτείνει νέους και πιο ασφαλείς τρόπους διαχείρισης της πρόσβασης, καλύπτοντας τις σύγχρονες απαιτήσεις ασφάλειας.
Μια τέτοια βασική απαίτηση είναι οι επισκέπτες ή οι χρήστες να μπορούν να αποκτούν ολοκληρωμένη και ισχυρή ασφάλεια κατά τη διαμονή τους με απόλυτο έλεγχο, αυτονομία και αυτοδιαχείριση της κράτησης τους.
Συγκριτικές διαφορές με άλλες τεχνικές ελέγχου πρόσβασης
Αν θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια σύγκριση του mobile access με άλλες μεθόδους ελέγχου πρόσβασης θα πρέπει να επισημάνουμε τα εξής.
Αναφορικά με μια βιομετρική κλειδαριά ή τις ηλεκτρομαγνητικές κλειδαριές με κάρτες RFID, γνωρίζουμε ότι αυτές διατηρούν στη μνήμη τους, τις αποθηκευμένες κάρτες, ακόμα και όταν αλλάζουν οι μπαταρίες τους. Επίσης, η πρόσβαση με μια κάρτα σε ένα δωμάτιο, είναι σαν ένα κλειδί USB, οπού διαθέτει μια μικρή περιοχή μνήμης στην οποία μπορούμε να καταγράψουμε κάποιες πληροφορίες. Σε αυτή τη περίπτωση ένα ικανός κακόβουλος χάκερ, μπορεί να διεισδύσει μέσω μίας κάρτας σε ολόκληρο το κτήριο και μάλιστα να εισέλθει σε οποιαδήποτε δωμάτιο ή χώρο ή ακόμα να πάρει έλεγχο των servers κεντρικά. Σε μερικές κάρτες υπάρχει έλλειμμα ασφάλειας, που επιτρέπει το τσιπ αναγνώρισης ραδιοσυχνοτήτων (RFID) της κάρτας ενός χρήστη να μπορεί να διαβαστεί από απόσταση, ενώ στην “αγορά” υπάρχουν αρκετά λογισμικά που έχουν ήδη τη δυνατότητα να διαβάζουν και να αποθηκεύουν τις μαγνητικές κάρτες και βιομετρικά δεδομένα.
Σχετικά λοιπόν με τις μαγνητικές κάρτες, μπορεί να είναι εύκολες στη χρήση αλλά πάντα προκύπτει το ερώτημα σχετικά με τον βαθμό ασφάλειας που προσφέρουν και το αν τα συστήματα που βασίζονται σε αυτές μπορούν να αναβαθμιστούν. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα με τις μαγνητικές κάρτες κατά την διάρκεια προ- έκδοσης, έκδοσης και επανέκδοση τους και ότι υπάρχουν δυνατότητες αντιγραφής τους ή αντικατάστασης.
Σε ό,τι αφορά στα βιομετρικά συστήματα, ένα μειονέκτημα είναι ότι μπορούν να επηρεαστούν από περιβαλλοντικές συνθήκες με αποτέλεσμα να υπάρξει έλλειμα αξιοπιστίας αναγνώρισης, κάτι που φυσικά δεν μπορεί να συμβεί με την κινητή τεχνολογία που αντέχει σε κάθε περιβαλλοντική μεταβολή ή βανδαλισμό ή διακοπή ρεύματος.
Επιπρόσθετα σύμφωνα με τον νέο κανονισμό για την προστασία των προσωπικών δεδομένων -γνωστό σε όλους ως GDPR- η πλατφόρμα διαχείρισης ελέγχου πρόσβασης για κάθε χρήστη, θα πρέπει να παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης, τροποποίησης, διόρθωσης ή διαγραφής των προσωπικών τους δεδομένων και επιπλέον από τους ίδιους τους πελάτες, κάτι που δύσκολα προσφέρει η μαγνητική ή βιομετρική κλειδαριά για κάθε πελάτη ξεχωριστά.
Ένα ακόμα πρόβλημα που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης αλλά και οι κλειδαριές, που για να λειτουργήσουν χρειάζονται πηγή δικτυού Internet, καθίστανται πιο ευάλωτα σε κακόβουλες επιθέσεις, σε σχέση με αυτόνομα συστήματα ελέγχου που δεν απαιτούν διασύνδεση με Internet για το ξεκλείδωμα.
Σε όσους πιστεύουν ότι ένα σύστημα συναγερμού μπορεί από μόνο του να καλύψει και τις απαιτήσεις του ελέγχου πρόσβασης θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν αρκεί για να παρέχει το μέγιστο επίπεδο ασφάλειας. Ενώ, σε περίπτωση διακοπή ρεύματος, άλλες βλάβες ή κακόβουλες ενέργειες όπως κοπή των καλωδίων τηλεφώνου, κ.ά.) μπορεί υπό προϋποθέσεις να δημιουργηθεί η αδυναμία επικοινωνίας του συστήματος συναγερμού, με το Κέντρο Λήψης Σημάτων.
Συμπερασματικά
Όταν λοιπόν όλα τα παραπάνω δημιουργούν έντονους προβληματισμούς για το επίπεδο ασφάλειας των μεθόδων ελέγχου πρόσβασης με κάρτες, ή βιομετρικά συστήματα προσβάσεων, η τεχνολογική πρόταση που συνδυάζει έναν mobile controller με ένα μοναδικό κρυπτογραφημένο κλειδί στο κινητό τηλέφωνο δημιουργεί συνθήκες πραγματικής μέγιστης ασφάλειας και λειτουργικότητας.
Περισσότερες πληροφορίες για την υλοποίησης αυτής της πρότασης μπορείτε να δείτε στο site: www.lzconcept.com