BitDefender: tips για ασφαλέστερο eBanking

0

Το ebanking είναι βολικό και εύχρηστο. Αλλά δυστυχώς έρχεται με μερικούς κινδύνους. Έτσι όπως ακούτε ανθρώπους να ληστεύονται στα ATM, έτσι και οι online λογαριασμοί μπορούν να χακαριστούν.

Ακολουθήστε τα παρακάτω tips από την Bitdefender για να ελαχιστοποιήσετε το κίνδυνο και να κρατήσετε τον λογαριασμό σας ασφαλή:

Ενεργοποιήστε την ταυτοποίηση 2-παραγόντων

Στο κάτω κάτω όλα έχουν να κάνουν με ποια τράπεζα θα επιλέξετε. Είτε διαλέξετε την Eurobank, είτε την Εθνική, κοιτάξτε να σας δίνεται η δυνατότητα της ταυτοποίησης 2-παραγόντων. Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί δραματικά οι επιθέσεις με backdoors, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι όταν σας χακάρουν, αφήνουν μετά μία “πόρτα” ανοιχτή για να μπαίνουν στο σύστημα σας, όποτε αυτοί θέλουν. Ενεργοποιώντας λοιπόν το λεγόμενο two-factor authentication, εξασφαλίζεται ότι κανένας δεν πρόκειται να μπει χωρίς την άδεια σας και αν μπει θα ειδοποιηθείτε απευθείας.

Δημιουργήστε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης

Εάν η τράπεζα που έχετε σας παρέχει την δυνατότητα του password generator, ενός εργαλείο που σας προτείνει κωδικούς πρόσβασης, τότε κοιτάξτε να επιλέξετε έναν μεγάλο και περίπλοκο. Ο μόνος τρόπος που μπορείτε να πετύχετε τον τέλειο κωδικό πρόσβασης είναι μόνο αν κάνετε μία μίξη αριθμών, συμβόλων και γραμμάτων.

Να θυμάστε ότι δεν πρέπει ποτέ να βάλετε για κωδικό κάτι το οποίο να σχετίζεται με εσάς, παραδείγματος χάριν, την ημερομηνία γέννησης σας.

Όταν κάνετε εγγραφή στο ebanking, η τράπεζα σας κάνει κάποιες ερωτήσεις ασφαλείας. Θυμηθείτε να απαντήσετε σωστά τις ερωτήσεις και με απόλυτη ειλικρίνεια, γιατί εάν ξεχάσετε τον κωδικό σας, είναι το μόνο πράγμα που σας σώζει.

Κάντε όλες τις απαραίτητες ενημερώσεις του υπολογιστή σας

Μπορεί να σας φαίνεται άσχετο, αλλά οι περισσότερες επιθέσεις έχουν γίνει σε παλαιότερες εκδόσεις λειτουργικών συστημάτων. Αυτό συμβαίνει γιατί όσο προχωράει και εξελίσσεται η τεχνολογία, έτσι εξελίσσονται για τα malware, με αποτέλεσμα οι άμυνες του δικού σας παλιού συστήματος, να μην μπορούν να τα αντιμετωπίσουν με επιτυχία.

Διαβάστε αναλυτικά: Ενημέρωση Λογισμικού: 5 Λόγοι Γιατί Να Την Κάνεις

Μην κλικάρετε σε email που δεν γνωρίζετε

Έχουμε μιλήσει για το phishing χιλιάδες φορές στο blog μας. Νομίζω ότι έχει γίνει κατανοητό, ότι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να σας συμβεί είναι να σας χακάρουν με phishing γιατί πολύ απλά δεν γνωρίζετε με τι ιό μπορεί να σας μολύνουν. Μάλιστα, η κυβερνοασφάλεια έχει βελτιωθεί τόσο πολύ όπου οι περισσότεροι χάκερς μπορούν να σας χακάρουν μόνο με την συγκεκριμένη μέθοδο. Οπότε, κοιτάξτε να μην κλικάρετε σε “κακό” link, γιατί εσείς θα έχετε επιτρέψει να σας κλέψουν τα αρχεία.

Εγκαταστήστε ένα VPN

Όταν πραγματοποιείται τραπεζικές συναλλαγές, κοιτάξτε να βρίσκεστε σε ένα ασφαλές δίκτυο και όχι σε κάποιο δημόσιο.

Μπορείτε να δοκιμάσετε να εγκαταστήσετε κάποιο VPN (Virtual Private Network), με αποτέλεσμα κάθε φορά που πάτε να κάνετε κάποια συναλλαγή να προστατεύεστε από πολύπλοκους αλγορίθμους κρυπτογράφησης.

Μπορείτε να κατεβάσετε ΔΩΡΕΑΝ εδώ το Bitedefender Total Security που έχει VPN.

Μην αποθηκεύετε ποτέ τους κωδικούς σας

Ένα μεγάλο λάθος που κάνουμε γιατί απλά βαριόμαστε να βάζουμε τον κωδικό μας κάθε φορά, είναι η αυτόματη συμπλήρωση. Ναι, το ξέρω ότι σας γλυτώνει 30 δευτερόλεπτα, αλλά εάν σας χακάρουν τον υπολογιστή, το πρώτο πράγμα που θα τσεκάρουν είναι η αυτόματη συμπλήρωση, τα Cookies και οι τραπεζικές κάρτες.

Τσεκάρετε συχνά τους λογαριασμούς σας

Ελέγχετε σε ημερήσια βάση τους λογαριασμούς σας, με αποτέλεσμα να προλάβετε την ζημιά. Πλέον, με το ebanking δεν χρειάζεται να πάτε στην τράπεζα και να περιμένετε στην ουρά για να μάθετε την κατάσταση του λογαριασμού σας. Μπαίνετε στην ιστοσελίδα της τράπεζας σας ή ανοίγετε την εφαρμογή στο κινητό σας και σε διάστημα 2 λεπτών έχετε τσεκάρει το διαθέσιμο υπόλοιπο σας, τις τελευταίες κινήσεις σας και επίσης μπορείτε να εξαγάγετε αυτά τα δεδομένα σε κάποιο αρχείο PDF ή Excel ανάλογα με την τράπεζα που έχετε το λογαριασμό σας.

Share.

Comments are closed.