Απεβίωσε ο Θεόδωρος Βασιλάκης – ιδρυτής της Aegean Airlines και της Auto Hellas

0

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Βασιλάκης, ιδρυτής και πρόεδρος της Aegean Airlines, της Auto Hellas (HERTZ), εταιρειών εισαγωγής και εμπορίας αυτοκινήτων και άλλων εταιρειών στο χώρο του τουρισμού.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί το Σάββατο, 19 Μαΐου 2018 στις 12:30, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος, στην Κηφισιά. Η οικογένεια αντί στεφάνων παρακαλεί να γίνουν δωρεές για το Παιδικό Χωριό SOS Κρήτης: ALPHA BANK IBAN: GR03 0140 1010 1010 0210 1161 787.

Το Διοικητικό Συμβούλιο και οι εργαζόμενοι της AEGEAN και της Auto Hellas εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους για την απώλεια του ιδρυτή και προέδρου των εταιρειών Θεόδωρου Βασιλάκη. “O Προέδρος μας ήταν για όλους μας η πηγή έμπνευσης από την πρώτη πτήση, τον πρώτο μας επιβάτη μέχρι σήμερα. Οι αξίες που πρέσβευε, όσο και το όραμά του θα συνεχίσουν να μας οδηγούν“, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Aegean.

O Θεόδωρος Βασιλάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1940. Πήγε στις ΗΠΑ για σπουδές το 1958 και όταν επέστρεψε στην Κρήτη άρχισε να εργάζεται στις διανομές των καυσίμων της εταιρίας «Ρέστης» στο νομό Ηρακλείου. Όταν αργότερα η πολυεθνική Texaco εξαγόρασε την εταιρία «Ρέστης», ο Βασιλάκης ανέλαβε τη διανομή καυσίμων σε όλη την Κρήτη, δημιουργώντας, παράλληλα, ιδιόκτητο δίκτυο πρατηρίων.

Με την άνοδο του τουρισμού, το 1966, εισήλθε στο χώρο της ενοικίασης αυτοκινήτων, αντιπροσωπεύοντας στην Κρήτη την διεθνή εταιρεία Hertz Ιnternational, ξεκινώντας με 6 αυτοκίνητα. Το 1974 αγόρασε την Hertz Hellas, που είχε οικονομικά προβλήματα με τη συμβολική τιμή του ενός δολαρίου και τη μετονόμασε σε Auto Hellas. Παράλληλα ο Θεόδωρος Βασιλάκης έγινε ο κυρίαρχος στην αγορά των τεσσάρων τροχών, έχοντας την εισαγωγή και εμπορία αυτοκινήτων (όπως της OPEL, SEAT, Saab, Volvo κ.ά.

O ανήσυχος, αυτοδημιούργητος, επιχειρηματίας συνέχιζε να κοιτάει… ψηλά. Έτσι στρέφεται στις αεροπορικές εταιρείες. Το 1992 ο Όμιλος Βασιλάκη εξαγόρασε την Aegean Aviation, που είχε δημιουργηθεί το 1987 από τα αδέρφια Αντώνιος και Νικόλαος Σιμιγδαλάς. Η Aegean Aviation μετατρέπεται σε ιδιωτική αεροπορική εταιρία που εκτελεί πτήσεις VIP σε όλο τον κόσμο.

Λίγα χρόνια αργότερα, τον Μάρτιο του 1999, ιδρύεται η Aegean Airlines, που αγόρασε και την Ολυμπιακή, με την γνωστή ανέλιξή της σε κορυφαία περιφερειακή αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, με τον Θεόδωρο Βασιλάκη να είναι εκ των βασικών μετόχων.

Σε μια από τις συνεντεύξεις, που είχε παραχωρήσει στον γράφοντα ο Θεόδωρος Βασιλάκης (στο περιοδικό ΑΓΟΡΑ το 1992) εξήγησε γιατί αρνήθηκε τις προτάσεις εξαγοράς εταιρειών του Ομίλου του από επιχειρηματικούς οίκους. Είπε ότι οι υγιείς και οργανωμένες επιχειρήσεις όπως οι δικές του, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από την πρόκληση της ενιαίας αγοράς και ότι θα μείνουν ελληνικές.

Εξαγοράζονται, είπε, όσες δεν έχουν δύναμη και φοβούνται το μέλλον. Ή όσων εταιρειών οι μέτοχοι θέλουν να κερδοσκοπήσουν και να σταματήσουν να έχουν δραστηριότητα. Ο Θεόδωρος Βασιλάκης άφησε πίσω του ελληνικά όλα του τα δημιουργήματα, με τους δυο γιούς του, τον Ευτύχιο και τον Γιώργο, να συνεχίζουν το έργο του και με τον Ευτύχη στην ηγετική ομάδα της Aegean…

Καλό ταξίδι Θόδωρε…

Πηγή : Tornos News

Share.

Comments are closed.