Σε μία περίοδο που η τελευταία έκθεση του IPCC καλεί για επείγουσες δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η Schneider Electric, πρωτοπόρος στον ψηφιακό μετασχηματισμός της ενεργειακής διαχείρισης και του αυτοματισμού, ενισχύει τη συμβολή της στην επίτευξη των Στόχων του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Με την ευκαιρία της Συνόδου COP24, η οποία διοργανώνεται από τις 3 μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου 2018 στο Κατοβίτσε (Πολωνία), η Schneider Electric επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2030, με τη χρήση λύσεων οι οποίες θα επιταχύνουν τη μετάβαση προς μία οικονομία χαμηλών εκπομπών.
Μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2030
“Η κατάσταση έκτατης ανάγκης γύρω από την κλιματική αλλαγή γίνεται όλο και πιο σοβαρή, ενώ νέοι παίκτες εμφανίζονται με στόχο να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Η Συμφωνία των Παρισίων, η οποία υπογράφηκε πριν τρία χρόνια, μας επιτρέπει να κατανοήσουμε με πολύ μεγαλύτερη σαφήνεια αυτό που διακυβεύεται. Βρισκόμαστε πλέον σε σημείο καμπής, όσον αφορά στη δυνατότητα να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη σε λιγότερο από 2°C σε σχέση με την προ-βιομηχανική εποχή, προκειμένου να αποτραπεί μία πολύ μεγάλη οικολογική καταστροφή”, αναφέρει ο κ. Gilles Vermot Desroches, Sustainability Senior VP στη Schneider Electric.
Τον Νοέμβριο του 2015, παραμονές της Συνόδου COP21, η Schneider Electric ανακοίνωσε το σχέδιό της να καταστεί ανθρακικά ουδέτερη μέχρι το 2030. Με την ευκαιρία της COP24, η Schneider Electric επιβεβαιώνει τη φιλοδοξία και τις δεσμεύσεις της για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, με βάση τρεις συμπληρωματικές πρωτοβουλίες:
- Πριν το 2020: επίτευξη των 21 νέων δεσμεύσεων που περιλαμβάνει το βαρόμετρο της Schneider για τις Επιπτώσεις στην Αειφορία κατά την περίοδο 2018-2020, χάραξη συγκεκριμένης πορείας με βάση την εκτίμηση ότι το όριο της αύξησης της θερμοκρασίας της γης κατά 2°C θα έχει σπάσει μέχρι το 2050 και αξιολόγηση όλων των σχετικών βημάτων μέσω της πρωτοβουλίας Science Based Targets, την οποία ο Όμιλος υπέγραψε το 2016.
- Επίτευξη του στόχου μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2030 στα εργοστάσια και τις εγκαταστάσεις, μέσα από το συνολικό οικοσύστημα ου κλάδου το οποίο θα περιλαμβάνει και τους προμηθευτές, και τους πελάτες. Για να πετύχει το συγκεκριμένο στόχο, ο Όμιλος:
- Θα υπολογίσει τη μείωση των ανθρακικών εκπομπών που θα πετυχαίνουν οι πελάτες του μέσω των λύσεων EcoStruxure .
- Θα χρησιμοποιεί 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, 100% ανακυκλώσιμα ή επαναχρησιμοποιούμενα υλικά συσκευασίας και θα ανακτά το 100% των βιομηχανικών του αποβλήτων.
- θα διπλασιάσει την παραγωγικότητα της ενέργειας (energy productivity), σε σχέση με την τιμή αναφοράς του 2005.
- Ξεκινώντας από σήμερα και μέχρι το 2050: θα μειώσει τις ανθρακικές εκπομπές scope 1 και scope 2 κατά περισσότερο από 50% σε σχέση με το 2015, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της πρωτοβουλίας Science Based Targets.
Χτίζοντας μαζί ένα βιώσιμο μέλλον, μέσα από την εξοικονόμηση ενέργειας
“Οι αποφάσεις που παίρνουμε σήμερα είναι κρίσιμες για την ασφάλεια και την αειφορία του κόσμου μας, τόσο στο παρόν, όσο και στο μέλλον. Στη Schneider Electric πιστεύουμε ότι η αειφορία και η καινοτομία είναι κάτι που, από τεχνολογικής πλευράς, μπορούμε να πετύχουμε σήμερα. Η φετινή σύνοδος COP24, στην Πολωνία, αποτελεί για εμάς μία ευκαιρία να παρουσιάσουμε το πώς μπορούμε να συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση, μέσα από λύσεις οι οποίες αποτελούν πραγματική θεραπεία για την κλιματική αλλαγή, αλλά και να δείξουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στην επίτευξη των 17 Στόχων του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη ”, ανέφερε ο κ. Gilles Vermot Desroches.
Ό,τι είναι καλό για το κλίμα είναι καλό και για την οικονομία. Οι λύσεις της Schneider Electric βοηθούν να επιταχυνθεί η μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών, ενώ παράλληλα προσφέρουν και πολλές ευκαιρίες, από την αειφόρο ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, μέχρι τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και πολλά άλλα. Μια σειρά έργων της Schneider Electric στην Πολωνία το αποδεικνύουν:
- Το 2017, η Schneider Electric ολοκλήρωσε το έργο εκσυγχρονισμού του δικτύου διανομής ηλεκτρικού ρεύματος στην υαλουργία Saint Gobain στην πόλη Dąbrowa Górniczain. Η αντικατάσταση και βελτιστοποίηση των μετασχηματιστών, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω της υπηρεσίας EcoStruxure Power Consulting Services, είχε ως αποτέλεσμα, το 2018, να μειωθεί η απώλεια ενέργειας κατά 16% (OPEX) και παράλληλα να εξοικονομηθεί ένα 30% από την προμήθεια υλικών (CAPEX).
- Η Schneider Electric έχει επίσης εξοπλίσει το Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του Κατοβίτσε, όπου διοργανώθηκε η Σύνοδος COP24, αλλά και το Μέγαρο της Συμφωνικής Ορχήστρας της Πολωνικής Ραδιοφωνίας, όπου διεξήχθη η συναυλία των εγκαινίων, με συστήματα ενεργειακής διαχείρισης κτιριακών εγκαταστάσεων, τα οποία μειώνουν σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας, φροντίζοντας παράλληλα την άνεση των παρισταμένων.
Η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο κλίμα
Η πρόσβαση στην ενέργεια αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής δεν θα είναι αποτελεσματική αν δεν ληφθούν υπ’ όψη οι ανάγκες 2,3 δις ανθρώπων με περιορισμένη πρόσβαση στην ενέργεια. Γι’ αυτό η Schneider Electric προωθεί την ιδέα του να υπάρχει πρόσβαση σε ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, παντού. Στις ανεπτυγμένες χώρες, αυτό σημαίνει καταπολέμηση της ένδειας καυσίμων (fuel poverty), κατάσταση στην οποία κάποιος/α δεν είναι σε θέση να θερμάνει το σπίτι του/της έναντι αποδεκτού κόστους. Στην COP24, το Ίδρυμα Schneider Electric Foundation, υπό την αιγίδα του Fondation de France, μαζί με τον οργανισμό κοινωνικής επιχειρηματικότητας Ashoka, θα επιδιώξει τη δέσμευση στην καταπολέμηση της ένδειας καυσίμων στην Ευρώπη, παρουσιάζοντας μια νέα πρόσκληση για σχετικά projects για το 2019.
Η κλιματική αλλαγή είναι ένα ακόμη θέμα κλειδί, καθώς πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω ακραίων φυσικών καταστροφών. Σε τέτοιες περιστάσεις υπάρχει ανάγκη για ευέλικτες λύσεις που εξασφαλίζουν πρόσβαση σε καθαρή, αξιόπιστη και προσιτή ενέργεια. Στην COP24, η Schneider Electric θα παρουσιάσει τη λύση Villaya Emergency, για ευκολότερη ενεργειακή πρόσβαση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Πρόκειται για ένα ηλιακό microgrid έτοιμο να χρησιμοποιηθεί σε κάθε ανάλογη περίπτωση, χάρη σε ένα σύστημα το οποίο συνδυάζει τις τεχνολογίες της Schneider Electric με την εξειδικευμένη γνώση κάποιων καινοτόμων start-ups. Η όλη λύση χωρά σε ένα container για γρήγορη και εύκολη μεταφορά ή μετακίνηση οπουδήποτε στον κόσμο.
Η Schneider Electric στο COP24
Στη σύνοδο COP24 παρευρίσκονται περίπου 20.000 σύνεδροι (πολιτικοί ηγέτες και εκπρόσωποι ΜΚΟ, επιχειρήσεων, επιστημονικών και ερευνητικών φορέων) από περισσότερες από 190 χώρες, οι οποίοι εργάζονται με στόχο να επισπευσθεί η υλοποίηση των λύσεων μέχρι το 2020. Οι ειδικοί επιστήμονες και ανώτατα στελέχη της Schneider Electric θα έχουν ενεργό συμμετοχή σε μια σειρά εκδηλώσεις και συζητήσεις.
Ο κ. Jacek Lukaszewicz είναι ο Cluster President για την Πολωνία, την Τσεχία και τη Σλοβακία, o κ. Gilles Vermot Desorches είναι o Sustainability SVP και η κ. Aurélie Jardin είναι η Public Affairs & Partnerships Director στη Schneider Electric.